StoryEditor

Prezident podporil návrh na výstavbu atómovej elektrárne

01.12.2006, 19:15
Autor:
SITASITA

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok vyhlásil, že podporuje projekt na vybudovanie jadrovej elektrárne v odhadovanej hodnote 2,5 miliardy dolárov. Cieľom projektu je obmedziť závislosť Bieloruska od dovozu elektrickej energie, píše spravodajský portál MosNews.
Bieloruskí vedci v máji navrhli plán na výstavbu atómovej elektrárne, ale odvtedy nedošlo k žiadnemu zásadnému rozhodnutiu. Výstavba elektrárne s výkonom 2000 MW by trvala približne 10 rokov a odborníci očakávajú, že by sa závislosť Bieloruska od ruských dodávok energie znížila o 24 percent. "Bieloruskí vedci a experti... jednomyseľne schválili rozhodnutie o vybudovaní jadrovej elektrárne v krajine, pričom potrebné prípravy by sa mali začať tento rok," vyhlásil Lukašenko na konferencii o energetickej bezpečnosti.
Bielorusko v súčasnosti väčšinu svojej energetickej spotreby dováža z Ruska. Obe krajiny momentálne vedú napäté rozhovory o budúcoročnej cene zemného plynu. Rusko sa snaží získať za zemný plyn štvornásobok momentálnej ceny (približne 47 USD za tisíc metrov kubických).
Podľa Lukašenka sú atómové elektrárne najlepším spôsobom na prekonanie globálnej energetickej krízy. "Využívanie jadrovej energie je v Európe rozšírené. Približne 80 percent elektrickej energie vo Francúzsku generujú atómové elektrárne," uviedol prezident.
Bielorusko bolo jednou z najviac zasiahnutých krajín po jadrovej katastrofe v Černobyle v roku 1986.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:43