StoryEditor

Každých sedem minút zomrie pri pôrode jedna žena

10.03.2007, 19:29
Autor:
SITASITA

Každých sedem minút zomrie v Indii jedna žena v dôsledku ťažkého pôrodu alebo komplikácií počas tehotenstva, vyplýva zo správy indickej vlády zverejnenej v sobotu. Podľa informácií hlavného matričného úradu Indie príde ročne pre zdravotné komplikácie o život 77 tisíc tehotných žien, čo je trojnásobne viac ako je želaná hranica stanovená vo vládnom programe. K vysokej miere úmrtnosti rodičiek prispievajú aj nedostatočné pôrodnícke a gynekologické služby, takmer neexistencia ošetrovateľských zariadení pre matky a deti a zla zdravotná starostlivosť na vidieku, uvádza správa.

Napriek množstvu zdravotníckych programov pre budúce matky a zlepšovaniu základného zdravotníckeho systému miera úmrtnosti matiek vo väčšine indických štátoch vysoko prevyšuje hranicu 100 úmrtí na 100 000 pôrodov. Najvyššia materská mortalita s 517 úmrtiami na 100 000 živonarodených detí bola zaznamenaná v najľudnatejšom štáte Uttarpradéš na severe krajiny. Najbližšie k ideálnej hranici má juhoindický štát Kerala so 110 úmrtiami. Miera materskej úmrtnosti vo viacerých indických štátoch za posledných päť rokov vzrástla, konštatuje najnovšia správa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 06:42