StoryEditor

EÚ sa so stredomorskými partnermi dohodla na princípoch boja proti terorizmu

29.11.2005, 08:33
Autor:
TASRTASR

Lídrom krajín Európskej únie, Severnej Afriky a Blízkeho východu sa dnes nepodarilo v španielskej Barcelone zhodnúť na "spoločnej vízii" budúcich vzťahov, vydali však spoločné vyhlásenie o dôraznejších krokoch pri boji proti terorizmu.
V ďalšom čiastočnom úspechu pre EÚ arabské vlády súhlasili s úsilím o politickú zmenu, demokraciu a práva žien, ako aj spoluprácou s Európou proti nelegálnej imigrácii.
Arabskí lídri sa po dvojdňovom summite nevyjadrili pre novinárov, EÚ však summit vyzdvihla ako známku pokroku v desaťročnom Euro-stredomorskom partnerstve (EuroMed). Hoci rozhovory nedokázali vyriešiť rozpory medzi Arabmi a Izraelčanmi, priniesli "praktické výsledky," vyhlásil britský premiér Tony Blair.
Dôležitým úspechom summitu je podľa Blaira dohoda na princípoch boja proti terorizmu, ktorá predstavuje "veľmi dôležitý moment" vo vzťahoch EÚ s krajinami Severnej Afriky a Blízkeho východu.
Obe strany sa vo schválenom vyhlásení zaväzujú posilniť spoluprácu a koordináciu boja proti globálnemu terorizmu vo všetkých formách a prejavoch. Majú si tiež na dobrovoľnej báze vymieňať informácie o teroristoch a ich podporných sieťach a odmietať im azyl. Prisľúbili okrem toho snahu vypracovať v rámci OSN medzinárodný dohovor o otázke terorizmu, vrátane definície teroristických činov.
Podľa diplomatov konečný kompromis na dokumente prišiel po tom, ako EÚ prestala trvať na formulácii, že právom na sebaurčenie nemôžu byť ospravedlňované teroristické činy. Arabskí lídri zasa upustili od požiadavky zaradiť do vyhlásenia právo na odpor proti cudzej okupácii, čo bolo vnímané ako narážka na izraelsko-palestínsky konflikt, avšak mohlo by sa to tiež týkať situácie v Iraku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 02:01