StoryEditor

USA a NATO sa pokúsia dohodnúť s Ruskom o štíte

25.04.2007, 13:02
Autor:
SITASITA

Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa vo štvrtok pokúsia presvedčiť Rusko v nórskom Osle o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Riceová sa bude snažiť vysvetliť Rusom nutnosť rýchleho vytvorenia raketového štítu v Európe ako účinnej obrany pred balistickými strelami, ktoré môžu niesť jadrové hlavice. Nemenovaný zdroj z prostredia americkej delegácie povedal, že medzi Ruskom a USA panuje nezhoda vo veci akcieschopnosti Iránu. Ako ďalej uviedol zdroj, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".
Rusko, aj keď vníma Irán ako možnú bezpečnostnú hrozbu, neoblomne odmieta umiestnenie zameriavacieho radaru v Českej republike a raketovej základne v Poľsku, teda v krajinách, ktoré boli nielen súčasťou ruskej sféry vplyvu, ale sú Rusku aj geograficky blízke. Rusko sa obáva, že ak sa už raz štít dostane do Európy, bude sa v budúcnosti naďalej rozširovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 14:33