StoryEditor

Z vraždy Litvinenka obvinili Lugového, žiadajú jeho vydanie

22.05.2007, 13:50
Autor:
SITASITA
Rusko nevydá do Veľkej Británie Andreja Lugového, ktorého britskí vyšetrovatelia obvinili z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka. S odvolaním sa na zdroje z ruskej generálnej prokuratúry o tom informovala agentúra RIA Novosti.

"Podľa ústavy Ruskej federácie nemôžu byť naši občania vydávaní na stíhanie do cudzej krajiny, a Lugový je občanom Ruskej federácie," cituje agentúra predstaviteľa prokuratúry, ktorý si prial zostať v anonymite.
Britská prokuratúra Lugového, bývalého agenta KGB a bohatého ruského podnikateľa, obvinila z vraždy bývalého ruského a sovietskeho agenta Litvinenka, ktorý zomrel koncom novembra na následky otravy rádioaktívnou látkou. "Dnes som rozhodol, že dôkazy, ktoré nám zaslala polícia, sú dostatočné na obvinenie Andreja Lugového z vraždy pána Litvinenka jeho úmyselným nakazením," vyhlásil v Londýne hlavný britský prokurátor Ken MacDonald. Británia podľa neho v krátkom čase požiada Rusko o vydanie Lugového, aby ho za "tento neobyčajne ťažký zločin" mohli súdiť v Londýne.
Litvinenko zomrel koncom novembra minulého roka v londýnskej nemocnici na následky otravy rádioaktívnym polóniom-210. Zo zosnovania svojej smrti obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina a svojho bývalého zamestnávateľa, tajnú službu FSB. Litvinenko patril k najhlasnejším kritikom prezidenta Putina a ruskú tajnú službu obviňoval okrem iného aj z toho, že stála za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí. Vláda z útokov obvinila čečenských separatistov a spustila krvavú ofenzívu v Čečensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:43