StoryEditor

Népszabadság: Vo veci Gabčíkova v tomto cykle už asi nedôjde k pokroku

25.11.2005, 13:52
Autor:
TASRTASR

Trochu prehnane možno tvrdiť, že najdôležitejším výsledkom terajšieho vládneho cyklu v Maďarsku vo veci Gabčíkova je, že je hotová internetová stránka, kde sprístupnili dokumenty súvisiace so Sústavou vodných diel Gabčíkovo. Splnomocnenci vlády SR a Maďarska sa pravdepodobne v tomto roku už nestretnú, píše dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság.
V otázke Gabčíkova už nemôžeme v tomto volebnom cykle očakávať pokrok, konštatuje v komentári Zoltán Ötvös. Pokojná môže byť aj vládna strana, lebo doteraz sa gabčíkovská téma nestala témou volebnej kampane, a pravdepodobne sa už ani nestane.
Doteraz mali všetky parlamentné strany podiel na neúspechu v rokovaniach, ani jedna strana nemôže vytýkať druhej, že dohoda mešká. Rozdiely v názoroch o SVDGN medzi SR a Maďarskom sa zdajú byť podľa autora neprekonateľné, napríklad prezident László Sólyom, jeden zo zakladajúcich členov ochranárskeho združenia Dunajský kruh pre slovenský denník povedal, že v Nagymarosi nebude postavená hrádza, Bratislava zas argumentuje ešte stále za postavenie druhého stupňa.
Ötvös pripomína udalosti od súdneho pojednávania na haagskom Medzinárodnom súdnom dvore v roku 1993 a cituje šéfa maďarskej odbornej skupiny Györgya Kovácsa, podľa ktorého rokovania so slovenskou stranou pokračujú vo vhodnom tempe, vládne delegácie sa stretli naposledy v marci.
"V zmysle haagskeho rozhodnutia obe strany utrpeli rádovo rovnakú škodu, preto si s veľkou pravdepodobnosťou vzájomne nebudú musieť platiť odškodné. Naďalej trváme na tom, aby sme namiesto energie vyrobenej v Gabčíkove dostali vodu do Malého Žitného ostrova," tvrdí Kovács.
Na margo otázky zblíženia postojov maďarský odborník povedal, že Slovensko je tvrdým rokovacím partnerom. Vládne delegácie sa pravdepodobne už v tomto roku nestretnú, možno to bude až niekedy začiatkom budúceho roka, uzatvára Népszabadság.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:13