StoryEditor

Po dodatočnom čase pre ústavu sa EÚ pokúsi dohodnúť na rozpočte

17.06.2005, 11:26
Autor:
TASRTASR

Lídri Európskej únie sa dnes počas druhého dňa summitu v Bruseli pokúsia dosiahnuť dohodu o finančnom výhľade na obdobie 2007-13. Vzhľadom na hlboké rozpory medzi niektorými krajinami je však dohoda málo pravdepodobná.
Na stole je kompromisný návrh luxemburského predsedníctva, ktorý počíta s výdavkami na úrovni 1,06 percenta hrubého národného dôchodku EÚ (necelých 870 miliárd eur). Hoci je to výrazne nižšie ako pôvodne predpokladala Európska komisia, Slovensku návrh vyhovuje. Premiér Mikuláš Dzurinda sa preto bude snažiť o dohodu.
Hlavný spor je však na príjmovej strane rozpočtu, kde sa Británia odmieta vzdať tzv. britskej zľavy z príspevkov do spoločného rozpočtu. Bola by ochotná diskutovať o zmenách za predpokladu reforiem poľnohospodárskych dotácií, na ktoré však nedovolí siahnuť Francúzsko.
Možným kompromisom je zachovanie britskej zľavy a dohoda, že sa zmení až po roku 2013 spolu s reformou poľnohospodárskych dotácií.
Problém s luxemburským návrhom majú aj Holandsko a Švédsko, ostatné krajiny by zrejme boli ochotné naň pristúpiť.
Predsedníctvo sa dnes pokúsi vyriešiť ostávajúce spory najmä pomocou dvojstranných schôdzok s problematickými krajinami, medzi lídrami však panuje skôr skepticizmus ohľadne možnej dohody.
"Rozdiely v postojoch sú príliš veľké," povedal už vo štvrtok švédsky premiér Göran Persson.
Počas prvého dňa summitu v Bruseli sa lídri dohodli na predĺžení termínu pre ratifikáciu európskej ústavy, ktorý bol pôvodne stanovený na október 2006. Zároveň sa vyslovili za čas na premýšľanie, vysvetľovanie a debatu o ústave.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:06