StoryEditor

Šaron pochválil Francúzsko za pokroky v boji proti antisemitizmu

22.07.2005, 09:52
Autor:
TASRTASR

Francúzsko urobilo veľké pokroky v boji proti antisemitizmu, avšak stále platí výzva pre francúzskych Židov, aby sa vysťahovali do Izraela, vyhlásil dnes izraelský premiér Ariel Šaron.
Šaron, ktorý sa na budúci týždeň chystá na prvú oficiálnu návštevu Francúzska, povedal, že chce francúzskemu prezidentovi Jacquovi Chiracovi vyjadriť uznanie za potlačenie vlny antisemitského násilia v krajine.
"Máme obavy zo šírenia protižidovských nálad v Európe, uviedol izraelský premiér v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro. "Francúzsko však môže svojim rozhodným postupom slúžiť ako príklad pre ostatné európske vlády."
Nezabudol zdôrazniť, že nezmenil svoje stanovisko ohľadne presťahovania francúzskych Židov do Izraela.
"Naším dlhodobým cieľom je pritiahnuť do izraelského štátu čo najviac obyvateľov svetovej židovskej diaspóry. A nemôžeme ignorovať fakt, že antisemitizmus vo Francúzsku stále existuje," povedal.
Vo Francúzsku, v ktorom žije najväčšia židovská aj moslimská komunita, v posledných rokoch zosilneli antisemitské útoky, súvisiace z izraelsko-palestínskym konfliktom.
Francúzska vláda reagovala rozhodnými opatreniami v oblasti vzdelávania a zvýšením trestov za protižidovké útoky.
Izraelsko-francúzske vzťahy sa vyostrili pred rokom, keď Ariel Šaron vyzval francúzskych židov na opustenie krajiny s cieľom vyhnúť sa "najdivšiemu antisemitizmu".
Izraelský premiér svoje výroky zmiernil a tak nič nebráni jeho stretnutiu so Jacquom Chiracom na budúcu stredu v Paríži.
1 2 rsc sla

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 12:33