StoryEditor

Zodpovednosť za útoky na Libanon nesie Izrael, nie Hizballáh

31.07.2006, 13:07
Autor:
SITASITA

Izraelská armáda je plne zodpovedná za letecké útoky, pri ktorých zahynulo najmenej 56 civilistov v libanonskom meste Kana, a izraelské, rovnako ako aj libanonské, útoky voči civilistom sú vojnovými zločinmi, upozornila v nedeľu organizácia na ochranou ľudských práv Human Rights Watch (HRW). Nedeľňajší útok je "najnovším produktom... bombovej kampane, ktorú Izraelské obranné sily (IDF) vedú v Libanone v posledných 18 dňoch a ktorá pripravila o život odhadom 750 ľudí, pričom väčšinu z nich tvoria civilisti," uviedla organizácia so sídlom v New Yorku vo svojom vyhlásení.
Podľa výkonného riaditeľa HRW Kennetha Rotha desivé úmrtia civilistov v Kane zdôrazňujú potrebu zavedenia medzinárodnej vyšetrovacej komisie s mandátom OSN, ktorá by sa zaoberala vážnymi porušeniami medzinárodného humanitárneho práva. Roth tvrdí, že takéto konzistentné zlyhanie pri rozlišovaní bojovníkov a civilistov je vojnovým zločinom. Rovnaké počínanie však organizácia odsudzuje aj v prípade militantného hnutia Hizballáh, ktoré rakety typu kaťuša zameriava taktiež bez selekcie.
HRW reaguje aj na nedeľné vyhlásenie izraelskej armády, v ktorom sa zodpovednosť za útok v Kane pripisuje Hizballáhu, pretože danú oblasť použil na "vystrelenie stoviek rakiet" na Izrael. Armáda vo vyhlásení tvrdí, že obyvateľov Kany niekoľko dní vopred vyzvala, aby opustili priestor. Podľa Rotha však takéto varovanie nedáva Izraelu právo "slepo útočiť". "Vždy sa musí vynaložiť najvyššie možné úsilie na to, aby boli terčom útokov iba skutoční bojovníci." Roth ďalej upozorňuje na to, že prevažná časť civilistov nemôže z oblasti uniknúť z dôvodu zničených ciest, nedostatku benzínu, vysokých cien taxíkov či starostlivosti o chorých príbuzných. "Tí, čo väčšinou zostávajú pozadu, sú chorí a chudobní," uvádza sa vo vyhlásení.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 15:26