StoryEditor

Vyhostili britského popierača holokaustu Irvinga

22.12.2006, 07:58
Autor:
SITASITA

Rakúsko vo štvrtok vyhostilo kontroverzného britského historika Davida Irvinga, ktorého v stredu prepustili z väzenia po znížení trestu odvolacím súdom. Podľa nemenovaného predstaviteľa leteckej spoločnosti opustil krajinu na palube lietadla smerujúceho do Londýna, ktoré malo o 19:49 odlet z viedenského letiska Schwechat. Irvingov nástup do lietadla predtým potvrdila aj polícia. Historik strávil 13 mesiacov vo väzení za popieranie holokaustu výrokmi, ktoré vyhlásil pred sedemnástimi rokmi.
Rakúsky odvolací súd v stredu rozhodol, že 68-ročný Irving bude prepustený z väzby a zvyšok trojročného trestu si odpyká pod podmienkou vzhľadom k "výnimočne dlhému času od spáchania zločinu" či skutočnosti, že páchateľ už nepopiera existenciu holokaustu, uviedla rakúska tlačová agentúra APA. Rakúske úrady ho následne vyhostili a s neobmedzenou platnosťou mu zakázali vstup na územie krajiny. Ako vo štvrtok vyhlásil Irving, do Rakúska sa už nikdy nechce vrátiť. Svoje zatknutie v novembri 2005 označil za veľký šok. Súd ho vo februári tohto roku odsúdil na tri roky väzenia po uznaní viny v troch bodoch žaloby týkajúcej sa popierania holokaustu výrokmi, ktoré vyhlásil v Rakúsku v roku 1989. Irving vyjadril rozhorčenie nad väzbou a trvá na tom, že jeho názory boli zle pochopené. Podľa vlastných slov nepopieral existenciu holokaustu, ale trval na tom, že historici dôkladne nepreskúmali toto obdobie v dejinách. Irving plánuje v piatok usporiadať tlačovú konferenciu v Londýne s cieľom "vyzvať na medzinárodný bojkot nemeckých a rakúskych historikov, kým ich vlády nezrušia absurdné zákony" o popieraní holokaustu. Rakúsko je jednou z 11 krajín, ktoré majú zákony zamerané proti popieraniu holokaustu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:22