StoryEditor

V Maďarsku chceli predať pokazenú hydinu zo SR

12.12.2005, 15:50
Autor:
TASRTASR
Pracovníci maďarskej veterinárnej a potravinárskej služby odhalili počas víkendu ilegálnu prevádzku v Csepeli, kde skladovali vyše 73 ton hydinového mäsa, ktoré už bolo po záruke, a ktoré doviezli najmä zo Slovenska.

Pracovníci maďarskej veterinárnej a potravinárskej služby (ÁÉSZ) odhalili počas víkendu ilegálnu prevádzku v Csepeli, kde skladovali vyše 73 ton hydinového mäsa, ktoré už bolo po záruke, a ktoré doviezli najmä zo Slovenska. Mäso chceli pravdepodobne po prebalení predať na maďarskom trhu.
Budapeštiansky hlavný veterinár Dr. Ádám Hajós pre TASR v Budapešti v tejto súvislosti uviedol, že ilegálny tovar bol dovezený z Česka, Slovenska a menšia časť aj z Poľska. Mäso bolo po záručnej lehote, a bolo nevhodné pre spotrebu.
Prevádzka, kde tovar našli, nemala žiadne povolenie na výrobu ani predaj potravín. Hajós nepotvrdil informácie denníka Népszabadság, ktorý dnes uviedol, že za dovozom stojí slovenský podnikateľ. "Neviem, nehovorilo sa o tom, nevylučujem ale ani takúto skutočnosť. Vieme iba, že najviac mäsa pochádzalo zo Slovenska," povedal.
Ako dodal, počas 33 rokov jeho pôsobenia v ÁÉSZ takéto množstvo pokazeného mäsa ešte nevidel. Do maďarských obchodov sa hydina nedostala. Jeho kolegovia dostali telefonické oznámenie o podozrivej prevádzke, kde v piatok našli 16 ton podozrivého mäsa, ktoré zapečatili.
"V sobotu skoro ráno sme sa s políciou, colníkmi a tromi veterinármi vrátili, majiteľ sa domnieval, že cez víkend budeme odpočívať, a prijal ďalšie kamióny s mäsom," informoval Hajós a dodal, že pri prehliadke ilegálnej prevádzky našli v 20-tonových kontajneroch a aj voľne na dvore uloženú pokazenú hydinu v celkovom množstve 73,4 ton. Úrady nariadili likvidáciu tovaru, čo sa už podľa hlavného veterinára aj stalo.
Hovorca colnej a finančnej stráže (VPOP) Jenö Sipos pre TASR povedal, že tovar bol dovezený z členských krajín Európskej únie, preto VPOP nemala v tomto prípade žiadnu úlohu. Potvrdil však, že pri sobotňajšom zásahu boli prítomní aj colníci.
Polícia vyšetruje okolnosti prípadu, maďarského podnikateľa čaká úhrada nákladov likvidácie a aj pokuta v čiastke niekoľkých desiatok miliónov forintov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:31