StoryEditor

Nemecko sa rozlúčilo s bývalým prezidentom J. Rauom

07.02.2006, 14:31

Nemeckí a zahraniční hodnostári sa v utorok rozlúčili s bývalým nemeckým prezidentom Johannesom Rauom, ktorý zomrel po dlhej chorobe 27. januára vo veku 75 rokov. Na smútočnej omši v katedrále Berlínskeho dómu sa zúčastnilo približne 1500 hostí vrátane kancelárky Angely Merkelovej, rakúskeho prezidenta Heinza Fischera, rakúskeho kancelára Wolfganga Schüssela a Rauovej manželky a troch detí.
Luteránsky farár Wolfgang Huber vzdal hold zosnulému Rauovi, ktorý zastával prezidentský post v rokoch 1999-2004. Ako povedal Huber, Rauove "majstrovstvo tolerancie a spravodlivosti malo korene v jeho kresťanskom presvedčení." Ako zdôraznil Huber, zosnulý prezident stále veril, že "svet možno zlepšiť."
Johannes Rau cestoval často do zahraničia ako morálny predstaviteľ moderného, zjednoteného Nemecka. Zvláštnu pozornosť venoval spolupráci s Izraelom, s ktorým je Nemecko spojené holokaustom. V roku 2000 ako prvý nemecký prezident prehovoril po nemecky v izraelskom parlamente, kde požiadal Židov o odpustenie.
Doma vstúpil Rau do debaty o imigrácii, hľadajúc rovnováhu medzi rešpektovaním cudzincov a obavami Nemcov zo zmeny krajiny na multikulturálnu spoločnosť.
Rau na narodil roku 1931 vo Wuppertali v rodine protestantského pastora. V roku 2004 ho nahradil terajší konzervatívny prezident Horst Köhler.
Zosnulý prezident bude podľa vlastnej žiadosti odpočívať na berlínskom cintoríne, kde sú pochovaní aj Bertold Brecht, Heinrich Mann a Johann Gottlieb Fichte.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 18:18