StoryEditor

Bulharské strany v pondelok podpíšu koaličnú dohodu

15.08.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Najmenej tri bulharské strany podpíšu v pondelok dohodu o vstupe do socialistami vedenej širokej koaličnej vlády, čím sa skončí politická kríza ohrozujúca plánovaný vstup krajiny do EÚ v roku 2007. Informovala o tom dnes Bulharská socialistická strana (BSP).
Bulharsko je bez vlády od júnových volieb, v ktorých žiadna zo strán nezískala jasnú väčšinu, čo vyvolalo boj medzi socialistami a Národným hnutím doterajšieho premiéra Simeona Sakskoburggotského o tom, kto má priviesť krajinu do EÚ.
Analytici vyjadrili obavy, že spor môže viesť k novým predčasným voľbám a zastaveniu reforiem požadovaných úniou, čo by mohlo Brusel viesť k odkladu prijatie Bulharska a jeden rok. Podobné varovanie s výzvou na sformovanie koalície adresoval parlamentným stranám v sobotu tiež prezident Georgi Parvanov.
Na dnešných rozhovoroch sa socialisti dohodli na vytvorení vlády minimálne so spojencami z prevažne tureckého Hnutia za práva a slobody a Národným hnutím.
"Urobili sme veľký krok vpred," povedal novinárom hovorca BSP. V pondelok sa podľa neho zídu stranícki lídri, aby si vyjasnili všetky otázky a "určite" podpísali koaličnú dohodu, ktorú predložia prezidentov.
Ako hovorca dodal, existuje "vysoká úroveň zhody" na tom, že premiérom sa stane predseda socialistov Sergej Stanišev, pričom strany sa dohodnú tiež na ministrovi financií a stanovia vstup do EÚ za hlavnú prioritu kabinetu.
Zdroje z Národného hnutia uviedli, že parlament by mal o dôvere koaličnej vláde hlasovať v stredu. Ak ju poslanci schvália, musí vláda rýchlo zavŕšiť sériu reforiem pred októbrovou správou Európskej komisie o pripravenosti Bulharska na vstup.
Predstavitelia EÚ uvádzajú, že správa pravdepodobne nebude odporúčať konkrétny dátum prijatia Bulharska, avšak ak krajina nerealizuje potrebné reformy, vážne to naruší jej nádej na vstup v plánovanom termíne.
1 gon juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 16:19