StoryEditor

Moskva obviňuje USA zo zasahovania v bývalých sovietskych štátoch

02.12.2005, 07:58
Autor:
TASRTASR

Moskva je podľa šéfa generálneho štábu znepokojená zasahovaním USA do politických záležitostí iných exsovietskych krajín. Generál Jurij Balujevskij uviedol, že vzťahy Ruskej federácie so Spojenými štátmi a ďalšími členskými štátmi NATO zatienilo úsilie Západu o expanziu vojenskej prítomnosti na exsovietske teritórium.
"Nemôžeme súhlasiť s našimi americkými kolegami, keď politická situácia v niektorých krajinách sa vyvíja povzbudzovaním k zamatovým alebo farebným revolúciám," vyhlásil ruský generál.
Igor Ivanov tento týždeň ostro kritizoval USA a NATO za ich údajný nátlak na bývalé sovietske štáty v strednej Ázii. Mnohí ruskí predstavitelia vyjadrujú nespokojnosť nad rastúcim vplyvom USA a NATO v tejto oblasti. Obviňujú Západ z povzbudzovania k masovým protestom, ktoré za posledné dva roky dopomohli opozícii k moci už v Gruzínsku, Kirgizsku a na Ukrajine.
Balujevskij kritizoval aj Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), konkrétne jej snahy monitorovať demokraciu v Rusku a iných exsovietskych krajinách. Privítal spoluprácu s americkou armádou a NATO v boji proti terorizmu, šíreniu zbraní hromadného ničenia, ako aj v iných oblastiach. Avšak ich vzájomné vzťahy podľa neho pokazilo zastarané zmýšľanie NATO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:26