StoryEditor

Čiernohorský premiér vyzýva Srbsko, aby dolapilo Ratka Mladiča

27.04.2006, 19:19
Autor:
SITASITA

Čiernohorský premiér Milo Djukanovič vo štvrtok vyzval Srbsko, aby pred vypršaním ultimáta Európskej únie zatklo generála Ratka Mladiča obvineného zo spáchania vojnových zločinov. Tento krok by podľa neho pomohol celému Balkánu. Djukanovič, ktorý presadzuje nezávislosť Čiernej Hory od Srbska, zároveň upozornil, že pokiaľ sa občania v májovom referende rozhodnú pre rozdelenie zväzu, republika bude postupovať samostatne smerom k integrácii do EÚ.
"Vyriešením otázky štatútu budú pre Čiernu Horu vytvorené podmienky, aby rýchlo postupovala po ceste k integrácii do EÚ," vyhlásil Djukanovič. Dodal, že k únii by sa malo priblížiť aj Srbsko, ktoré má podľa neho kľúčový význam pre stabilitu na Balkáne. Belehradu hrozí izolácia zo strany EÚ, pokiaľ do konca apríla nevydá Mladiča Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu v Haagu.
Srbsko a Čierna Hora sú poslednými republikami bývalej Juhoslávie, ktoré zotrvali v spoločnom zväzku. Podľa najnovšieho prieskumu by nezávislosť Čiernej Hory v nadchádzajúcom referende podporilo 55,9 percenta tamojších voličov, zatiaľ čo proti je 44,1 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:54