StoryEditor

EP schválil smernicu o liberalizácii trhu služieb v 1. čítaní

16.02.2006, 17:43

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili vo štvrtok pomerom hlasov 391 k 213 (34 sa zdržalo) v prvom čítaní smernicu o liberalizácii trhu služieb. Oproti pôvodnému návrhu z textu zmizol princíp krajiny pôvodu, ktorý umožňoval napríklad slovenským firmám alebo živnostníkom ponúkať vo Francúzsku služby podľa slovenských zákonov.
Na základe politického kompromisu medzi najväčšími frakciami EP - socialistami a ľudovcami - je z liberalizácie vyňaté zdravotníctvo, verejnoprospešné služby, daňové zaťaženie alebo hazardné hry. Firmy pôsobiace v iných členských krajinách budú musieť rešpektovať sociálnu politiku, ochranu životného prostredia a verejné zdravie. Členské štáty budú dozerať na činnosť firiem na ich území a v prípade, že nebudú spĺňať podmienky, im môžu odobrať licenciu. Spravodajkyňa EP Evelyne Gebhardtová pred záverečným hlasovaním uviedla, že "ide o veľmi dobrý text a smernica je dobre prepracovaná".
Pravicoví europoslanci z krajín V4 a Pobaltia po hlasovaní zverejnili spoločnú deklaráciu, v ktorej vyjadrujú "sklamanie z toho, že prijatá smernica je pre nové členské krajiny menej výhodná". Pôvodný návrh dával podľa deklarácie nádej, že "50 rokov po zakladajúcej zmluve o EÚ bude sloboda voľného pohybu služieb konečne uplatňovaná". Pravica z nových členských krajín EÚ schválenému textu vyčíta, že zachováva napríklad obmedzenie vysielania pracovníkov do iných krajín EÚ, čo pokladá za "zásadné pre vznik skutočnej konkurencie služieb". Podľa autorov deklarácie, ktorú za Slovensko podpísala Zita Pleštinská (SDKÚ) a za Českú republiku Jan Zahradil (ODS), je "poľutovaniahodné, že v Európe niektorí o slobode iba rozprávajú, no nie sú ochotní podporiť ju činmi". Signatári sa zaväzujú, že v nasledujúcich mesiacoch podniknú kroky na zlepšenie textu.
Slovenskí poslanci EP hlasovali o smernici nejednotne. Irena Belohorská (HZDS) pre agentúru SITA po skončení hlasovania uviedla, že smernicu odmietla. Zdôvodnila to tým, že "z nových členských krajín sa nikto nezúčastnil na politických rokovaniach o dokumente." Šéfka slovenských socialistov Monika Beňová (Smer) vyhlásila, že výsledok hlasovania je prijateľný: "Kompromis je pre nových členov akceptovateľný." Beňová považuje výsledok hlasovania za víťazstvo nových krajín, a to aj napriek tomu, že ich zástupcovia sa nezúčastnili na rokovaniach o podobe dokumentu. "Tí zo starej pätnástky, ktorí nás chceli vyšachovať tak, že nás nepozvali na rokovania, sa ocitli v izolácii," odkázala Beňová Francúzom a Belgičanom, ktorí text smernice odmietli.
Za zradu Európskej ľudovej strany na nových členoch považuje jej hlasovanie Zita Pleštinská (SDKÚ). Slovenská pravica sa nechcela pripojiť k odmietavému postoju extrémnej ľavice a pravice v EP a hlasovania sa vo veľkej miere zdržala. Pleštinská je síce s textom spokojná, no pôvodná Bolkesteinova smernica s princípom krajiny pôvodu bola podľa nej lepšia. Spolu s kolegami z krajín V4 a Pobaltia sú slovenskí pravicoví poslanci rozhodnutí ovplyvniť text v druhom čítaní tak, aby nevznikali firmám a živnostníkom pri poskytovaní služieb v iných krajinách administratívne prekážky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:52