StoryEditor

V zostrelenom vrtuľníku v Iraku zahynuli piati americkí civilisti

24.01.2007, 08:35
Autor:
SITASITA

Nad nepokojnou bagdadskou štvrťou bol v utorok zostrelený vrtuľník súkromnej americkej bezpečnostnej firmy, uviedli americké a iracké armádne zdroje. Incident si vyžiadal životy piatich amerických civilistov na palube. Podľa nemenovaného irackého predstaviteľa malý vrtuľník zostrelil popoludní ozbrojenec guľometom v oblasti, kde sa odohrávali boje medzi ozbrojencami a irackými bezpečnostnými silami. Americké zdroje informáciu o zostrelení guľometom popreli s tým, že príčina havárie zatiaľ nie je známa. Podľa svedkov začal vrtuľník klesať po tom, ako naň začali strieľať ozbrojenci a s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahli pilota.
Vrtuľník patril súkromnej bezpečnostnej firme Blackwater USA a sprevádzal kolónu áut VIP, ktorá smerovala z chránenej Zelenej zóny v Bagdade na neznáme miesto. Firma Blackwater zabezpečuje bezpečnosť predstaviteľov ministerstva obrany Spojených štátov v Iraku, trénuje vojenské jednotky na celom svete a pracuje pre vysokopostavených klientov.
Pred utorkovou tragédiou zahynulo v irackom konflikte od marca 2003 najmenej 22 zamestnancov firmy Blackwater a do 31. decembra 2006 spolu 770 civilných zamestnancov. Včerajšia tragédia bol a14. pádom vrtuľníka. Pád vojenskej helikoptéry Blackhawk minulú sobotu si vyžiadal život 12 amerických vojakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:01