StoryEditor

Annan varoval pred vznikom občianskej vojny v Iraku

19.09.2006, 10:03
Autor:
SITASITA

Generálny tajomník OSN Kofi Annan varoval, že ak medzinárodné spoločenstvo urýchlene nezasiahne, Iraku hrozí občianska vojna. "Ak bude dlhšie pokračovať súčasné násilie, je tu vážna hrozba, že iracký štát padne, najpravdepodobnejšie počas rozsiahlej občianskej vojny," vyhlásil Annan v pondelok večer na medzinárodnom stretnutí o Iraku, ktoré sa koná na pôde OSN v New Yorku. Annan medzinárodnú komunitu vyzval k urýchlenej a masívnej pomoci irackej vláde. Generálny tajomník síce ocenil pokrok dosiahnutý počas posledných dvoch rokov, irackí lídri však podľa neho musia urobiť ešte viac, najmä vzdať sa sektárskych rozporov zasahujúcich aj do činnosti vlády.
Iracký prezident Džalál Talabání reagoval na Annanov prejav obranou vládnych opatrení na boj proti povstalcom. Zdôraznil tiež, že iracká vláda pokračuje v inštitucionálnych a ekonomických reformách vrátane garancií pre zahraničných investorov a finančnej transparentnosti. Hovoril tiež o snahách vlády na odzbrojenie milícií a reformu bezpečnostných zložiek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 14:30