StoryEditor

Merkelová bude nemeckou kancelárkou, SPD bude kontrolovať kľúčové posty

10.10.2005, 17:19
Autor:
TASRTASR

Výkonný výbor Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) dnes prevažnou väčšinou schválil dohodu s kresťanskými demokratmi o vytvorení koaličnej vlády, podľa ktorej bude stáť na čele kabinetu Angela Merkelová. Predstavitelia kresťanských demokratov (CDU) zase súhlasili s tým, že kľúčové ministerské posty obsadí SPD.
Stalo sa tak na zasadnutiach vedenia strán, ktorým predchádzalo zverejnenie výsledkov rozhovorov medzi zástupcami sociálnych demokratov - doterajším kancelárom Gerhardom Schröderom a predsedom strany Franzom Münterferingom - s lídrami kresťanských demokratov - Angelou Merkelovou a Edmundom Stoiberom.
Za to, že sa Schröder vzdal nároku na post kancelára, musí však CDU zaplatiť vysokú cenu. Dovedna bude totiž patriť SPD v novom kabinete osem kresiel, zatiaľ čo stúpenci Merkelovej obsadia šesť ministerských postov. Sociálni demokrati si pritom zabezpečili kontrolu takmer nad všetkými kľúčovými ministerstvami.
Doterajší minister hospodárstva Wolfgang Clement už avizoval, že na jeho poste ho nahradí líder kresťanskosociálnych demokratov Edmund Stoiber.
Merkelovú musí vo funkcii potvrdiť dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag). Parlament sa musí zísť do 18. októbra, avšak nie je povinný ihneď hlasovať o novej šéfke vlády, ak budú ešte stále prebiehať koaličné rokovania. Merkelová ma za sebou 226 poslancov v 614-člennom parlamente, zatiaľ čo SPD má 222. Koalícia potrebuje 308 hlasov. Mnohí sociálni demokrati už naznačili, že bude pre nich ťažké podporiť Merkelovú bez toho, aby za to ich strana získala mimoriadne výhodné podmienky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 09:00