StoryEditor

V Bagdade po 40 dňoch pokračuje proces so Saddámom

28.11.2005, 12:04
Autor:
TASRTASR

Bývalý iracký prezident Saddám Husajn a ďalší siedmi predstavitelia jeho režimu, obžalovaní zo zločinov proti ľudskosti, dnes po 40-dňovom odklade v procese opäť predstúpili pred súd.
Pojednávanie sa koná v špeciálnej súdnej sieni v bagdadskej tzv. zelenej zóne, prísne stráženom komplexe, kde sa okrem iného nachádzajú vládne budovy a zahraničné diplomatické misie.
Saddám, s Koránom pod pazuchou, vstúpil do miestnosti ako posledný z ôsmich obžalovaných. "Pokoj ľuďom pokoja," povedal predtým, ako sa posadil.
Saddám Husajn a ďalší siedmi obžalovaní sú obvinení z masakry takmer 150 šiitských civilistov, ku ktorej došlo v roku 1982 v dedine Dudžajl, severne od Bagdadu, kde krátko predtým došlo k neúspešnému pokusu o atentát na vtedajšieho irackého vodcu.
Proces sa začal 19. októbra, okamžite ho však odložili o 40 dní, aby tím obhajcov dostal viac času na prípravu.
Advokáti zastupujúci exprezidenta a ďalších obžalovaných avizujú, že sa budú snažiť dosiahnuť ďalšie, trojmesačné odročenie procesu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 16:21