StoryEditor

Poľsko si pripomína krvavé udalosti z roku 1981

13.12.2006, 08:13
Autor:
SITASITA

Poľsko si v stredu pripomína 25. výročie udalostí z roku 1981, kedy prezident Wojciech Jaruzelski vyhlásil stanné právo a vtedajší komunistický režim pozatýkal a bez formálneho obvinenia uväznil desiatky tisíc opozičných aktivistov, prevažne členov zakázaného odborového hnutia Solidarita. V uliciach Varšavy a ďalších poľských miest vtedy prišlo o život takmer sto odporcov komunistického režimu.
Vláda na pokyn Jaruzelského vyslala 13. decembra do ulíc proti vlastným občanom obrnené transportéry. Tisíce ľudí skončilo v pracovných táboroch. Vo väzení sa vtedy ocitli okrem iných aj prvý demokraticky zvolený prezident Lech Walesa, ako aj súčasný prezident Lech Kaczynski. Práve súčasná politická reprezentácia prezidenta Lecha a premiéra Jaroslawa Kaczynského sa snaží popohnať vtedajších komunistických pohlavárov pred spravodlivosť. Predovšetkým jej ide o odsúdenie Jaruzelského. Ten tvrdí, že stanné právo v roku 1981 vyhlásil preto, aby predišiel invázii vojsk Varšavskej zmluvy, ako sa to stalo v roku 1968 v Československu. Poľský Ústav pamäti národa v marci Jaruzelského obvinil, že tým porušil aj vtedajšiu ústavu. Ak ho súd uzná vinným, hrozí 83-ročnému Jaruzelskému jedenásťročné väzenie - osem rokov za to, že sa dopustil "zločinov komunizmu", plus tri roky za porušenie ústavy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 19:11