StoryEditor

Luxemburské áno je najmä osobným víťazstvom premiéra Junckera

11.07.2005, 12:37
Autor:
TASRTASR

Luxemburské áno európskej ústave v nedeľňajšom referende je predovšetkým osobným víťazstvom proeurópskeho premiéra Jeana-Clauda Junckera, zhodujú sa dnes hlavné belgické denníky.
Podľa novín La Libre Belgique Luxemburské veľkovojvodstvo potvrdilo svoj imidž večne proeurópskej krajiny a stalo sa 13. krajinou EÚ, ktorá ratifikovala ústavu. Luxembursko tak dalo troška balzamu na dušu únie ubolenú po francúzskom a holandskom nie, napísal denník.
Jasné áno v podobe 56,52 percenta považuje denník za osobné víťazstvo premiéra Junckera, ktorý sa do kampane za ústavu vložil celou svojou váhou. Denník však upozorňuje, že v tejto proeurópskej krajine nie je nezanedbateľné ani skóre odporcov ústavy - 43,48 percenta hlasov.
Podľa novín Le Soir dali Luxemburčania mesiac a pol po vzniku krízy EÚ spôsobenej referendami vo Francúzsku a Holandsku umierajúcej ústavnej zmluve trocha kyslíka. Aj Le Soir píše o osobnom víťazstve Junckera.
Tieňom na jasnom áno ústave je pre kresťansko-sociálno-socialistickú vládu podľa neho jej odmietnutie v šiestich volebných obvodoch, ktoré sú bývalými banskými a priemyselnými základňami pozdĺž hranice s Francúzskom. Najmä luxemburskí robotníci už v kampani vyjadrovali obavy, že ústava ohrozí ich sociálne práva a verejné služby.
Niektoré väčšie mestá na juhu povedali nie, niekedy väčšinou až 54 percent hlasov. Treba rozumieť tomuto odkazu. Liberalizácia áno, ale nie za akúkoľvek cenu. Sociálne práva sa musia rešpektovať, komentoval výsledky socialistický minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 12:58