StoryEditor

Bush vyzval Čínu, aby podnikla kroky k slobode, za príklad označil Taiwan

16.11.2005, 12:12
Autor:
TASRTASR

Americký prezident George W. Bush počas návštevy Japonska vyzval Čínu na pokrok v oblasti politických a náboženských slobôd. Zároveň označil Taiwan za príklad slobodnej a demokratickej spoločnosti pre Áziu.
K výrokom prezidenta USA došlo počas turné po krajinách Ďalekého východu, v rámci ktorého by mal v sobotu pricestovať do Číny. Peking v utorok vyjadril nádej, že Bushova návšteva prispeje k uvoľneniu napätia, zároveň však varoval pred zasahovaním do svojich vnútorných záležitostí pod zámienkou ľudských práv.
Bush počas pobytu v Japonsku uviedol, že Čína už síce podnikla určité kroky k väčšej otvorenosti, avšak "ešte nedokončila cestu." V kontraste s týmto vyjadrením vykreslil pozitívny obraz Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť Číny a má v tom americkú podporu.
"Moderný Taiwan je slobodný, demokratický a prosperujúci. Tým, že uplatňuje slobodu na všetkých úrovniach, dosiahol prosperitu a vytvoril tak slobodnú a demokratickú čínsku spoločnosť," vyhlásil Bush. Za ďalšie príklady demokracie pre Áziu označil Japonsko a Južnú Kóreu.
Najtvrdšiu kritiku amerického prezidenta si vyslúžilo Mjanmarsko a Severná Kórea. Na rozdiel od Číny tieto krajiny "nepodnikli ani prvé kroky na ceste k slobode." Poukázal na mučenie, popravy a nútené presuny obyvateľstva vykonávané mjanmarským vojenským režimom a kritizoval väzenské tábory v Severnej Kórei a jadrové ambície Pchjongjangu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 11:46