StoryEditor

NASA je zmätená, prečo sa z Discovery pri štarte odštiepila pena

12.08.2005, 17:04
Autor:
TASRTASR

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dnes pripustil, že odštiepenie penovej izolácie počas štartu raketoplánu Discovery ho uviedlo do rozpakov, a najbližší štart raketoplánu neočakáva skôr než koncom tohto roku.
Ako uviedol vedúci vyšetrovania nehody Bill Gerstenmaier, palivové nádrže vesmírnej lode budú potrebovať isté úpravy, čo vylučuje akúkoľvek šancu vypustiť raketoplán v septembri.
Vzhľadom na prísne bezpečnostné požiadavky, vrátane možnosti fotografovať štart za svetla pre zistenie možnej poruchy či odštiepenia materiálu, sa najbližšie okno pre štarty otvorí v novembri a potom až na budúci rok.
Z vonkajšej palivovej nádrže raketoplánu Discovery, ktorý odštartoval k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) 26. júla, sa dve minúty po štarte odtrhla asi polkilová penová izolácia. Na rozdiel od raketoplánu Columbia, ktorému sa podobná nehoda stala osudnou, pena z Discovery minula raketoplán.
Okrem prerobenej palivovej nádrže prišiel Discovery o síce menšie, no stále značné a znepokojivé kusy penovej izolácie aj v štyroch ďalších častiach. Jedna z nich je identická s bodom, z ktorého sa v roku 2003 odštiepil veľký kus izolácie na raketopláne Columbia, čo viedlo k jeho havárii a smrti celej sedemčlennej posádky pri návrate do zemskej atmosféry.
NASA pripúšťa, že k problému s odštiepujúcou sa izoláciou nemá momentálne žiadne vysvetlenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 10:04