StoryEditor

Perspektívnym kandidátom na tohtoročnú Nobelovu cenu mieru je spevák Bono

29.09.2005, 11:40
Autor:
TASRTASR

Za jedného z najperspektívnejších kandidátov na udelenie tohtoročnej Nobelovej ceny mieru označil riaditeľ ústavu pre výskum mieru (PRIO) v Oslo Stein Tonnesson rockového speváka Bona zo skupiny U2. Írsky umelec konkuruje celkom vážne bývalému fínskemu prezidentovi Marttimu Ahtisaarimu a americkým politikom Samovi Nunnovi a Richardovi Lugarovi.
Bono je kandidátom na prestížnu cenu už niekoľko rokov za svoj angažovaný postoj voči odpusteniu dlhov rozvojovým krajinám. Ahtisaari upozornil na seba najnovšie úspešným sprostredkovaním vo vojnovom konflikte v nepokojnej indonézskej provincii Atjeh.
Americkí politici Nunn a Lugar sa do zoznamu kandidátov na udelenie Nobelovej ceny mieru dostali už pred niekoľkými rokmi za svoje snahy o bezpečné odstránenie atómových zbrani z bývalého Sovietskeho zväzu.
Medzi 199 oficiálne navrhnutými kandidátmi je aj nemecký kancelár Gerhard Schröder, bývalý minister zahraničných vecí USA Colin Powell, ruský aktivista v oblasti ochrany ľudských práv Sergej Kovaľov, bývalý český prezident Václav Havel, izraelský vedec Mordechai Vanunu, obvinený zo špionáže ako aj ukrajinský prezident Viktor Juščenko.
Konečné rozhodnutie päťčlenného nórskeho Nobelovho výboru oznámia oficiálne Z. októbra o 11.00 SELČ v Oslo.
V uplynulom roku sa laureátkou Nobelovej ceny mieru stala keňská ekologička a aktivistka v oblasti ochrany ľudských práv Wangari Maathaiová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 08:32