StoryEditor

Trhy si uvedomujú realitu vojny

27.03.2003, 23:00

Situácia na finančných trhoch sa po vyhlásení prezidenta USA Georgea W. Busha, že koniec vojny je ešte ďaleko, začína vyjasňovať. Investori si pomaly uvedomujú, že minulotýždňový entuziazmus z očakávania rýchlej a jasnej vojny bol predčasný. Dolár včera klesal už štvrtý deň za sebou, keď sa dokonca prepadol na 9-dňové minimum. Od soboty nepretržite rastú ceny ropy. Nesúvisí to však len s prerušením dodávok z Iraku, ale aj s nižšou produkciou Nigérie pre kmeňové problémy. Ani investori z kapitálových trhov nemajú nateraz chuť nakupovať nové tituly, preto indexy najvýznamnejších búrz na svete klesajú.
Americký dolár, ktorý sa v predchádzajúcich dvoch týždňoch zhodnotil oproti euru o 4,3 percenta, nevybočil včera z trendu, ktorý nastúpil začiatkom týždňa. Za uplynulé štyri dni stratil v súboji s eurom už dve percentá. V priebehu včerajšieho obchodovania sa na londýnskej burze predával pri kurze 1,0733 USD za jedno euro, kým v stredu mohli investori nakúpiť euro po 1,0676 USD. "Investori si uvedomujú, že vojna bude dlhšia a drahšia, čo má vplyv na vývoj americkej meny," povedal Tony Robinson, vedúci investičného oddelenia v spoločnosti Attica Asset Management, ktorá spravuje aktíva za 200 mil. USD. Analytici očakávajú, že dolár by mal pokračovať v oslabovaní aj v nasledujúcich dňoch. "V dohľadnom čase by sa USD mohol dostať na 1,087 USD za euro," povedal analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Robinson ide ešte ďalej, keď očakáva pokles až na 1,10 USD. Aj preto drží v portfóliu menší objem americkej meny ako odporúča jeho oficiálny benchmark, ktorého sa štandardne pridržiava. "Trh sa riadi podľa správ o situácii v Iraku, a to by malo zostať jeho základným vodidlom aj v ďalších dňoch," tvrdí Luboš Mokráš z Českej sporiteľne. Okrem poklesu čakajú trh s dolárom podľa Mokráša aj vyššie výkyvy ako v bežnej nevojnovej situácii.
Doláru sa nedarí ani na parite s jenom. Včera sa prepadol pod kritickú hranicu 120 jenov za jeden USD. Ďalší pokles sa však neočakáva. "Investori nechcú stlačiť dolár pod hranicu 119,5 jenu, pri ktorej niektorí z nich očakávajú intervencie zo strany štátnych inštitúcií," povedal díler Resona Bank Šigehiro Kamimura.
Analytici majú väčšie obavy z rastu cien ropy ako z poklesu dolára. Obávajú sa, že členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) už nebudú ďalej ochotní zvyšovať dennú produkciu "čierneho zlata", aby odstránili výpadky spôsobené vojnou v Iraku a kmeňovými nepokojmi v Nigérii. Orrin Middleton z Barclays Capital sa domnieva, že OPEC nie je bez Nigérie schopný pokryť potreby trhu, čo bude tlačiť ceny ropy nahor. "Nemyslím si, že ceny Brentu vyletia do závratných výšok, môžu však pokoriť 28 USD za barel," dodáva David Sadler, energetický analytik londýnskej firmy Sucden. Dramatickej situácie sa neobáva ani prezident OPEC Abdullách al-Attijah, ktorý nevidí dôvody na zvolanie krízového summitu ropného kartelu. Počas včerajších obchodov stúpla cena májových kontraktov severomorského Brentu o 5 percent, keď sa barel na londýnskej burze priebežne predával po 26,55 USD. Newyorská komoditná burza včera priebežne kótovala májové dodávky pri cene 29,85 USD za barel, čo predstavuje nárast o 4,3 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 15:05