StoryEditor

Indické burzy sa po voľbách prepadli

18.05.2004, 00:00
Výsledky indických parlamentných volieb vzbudzujú obavy o pokračovanie reforiem v krajine.

Akcie indických spoločnosti boli ešte prednedávnom miláčikom medzinárodných investorov. Neočakávaný výsledok parlamentných volieb však vyhliadky na veľké zisky predbežne tlmí. Niektorí investori sa obávajú, že nová vláda nebude mať taký reformný hospodársky potenciál ako odchádzajúci kabinet. Víťaz volieb -- Indický národný kongres -- sa od plánovaného hospodárstva už odvrátil, ale kľúčovú úlohu v novej vláde budú hrať komunisti a iné ľavicové strany. Po správe o víťazstve Indického národného kongresu sa kurzy na bombajskej burze prepadli o šesť percent a rupia stratila pol percenta z hodnoty.
V očakávaní pomalšieho hospodárskeho tempa napríklad Citigroup už znížila predpoveď tohtoročného rastu indickej ekonomiky zo 7 percent na 6,6 percenta. Eddie Wong z banky ABN-Amro sa zase obáva, že nová vláda sa orientuje na subvencie najrôznejšieho druhu, čo by ďalej zvýšilo zadlženie štátu. To v súčasnosti predstavuje desatinu celej domácej produkcie. Dôležitý bol v závere minulého týždňa i pokles kurzov 47 indických štátnych podnikov, kótovaných na burze, a to o celých 16 percent.
Iní experti však považujú vynášanie podobných úsudkov o ďalšom smerovaní indického hospodárstva za predčasné. Christopher Wood z banky CLSA napríklad tvrdí, že Indický národný kongres nie je reformám naklonený o nič menej ako stará vláda. A nové smerovanie vládnej politiky smerom k podpore vidieckych oblastí a odstraňovaniu chudoby môže byť dlhodobo pre hospodárstvo len a len pozitívne. Aj pre Olivera Stönnera-Venkataramu zo spoločnosti Commmerzbank bola piatková reakcia niektorých podnikateľských kruhov neprimeraná. "Reformy budú pokračovať", domnieva sa. Okrem toho veľkou výhodou Indie je, že základom hospodárstva sú profesionálne spravované súkromné spoločnosti. Viac ako pol stovky indických podnikov, ktoré v máji zverejnili hospodárske výsledky, dosiahlo obrat vyšší o 22 percent a zisk dokonca vzrástol o 47 percent. Takže keď sa prach rozvírený voľbami usadí, pozornosť investorov sa pravdepodobne opäť uprie na podobné základné údaje. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 23:16