StoryEditor

Vyššie úroky ovplyvnia dlhopisové fondy

28.02.2006, 23:00
Predpoklady investorov pokiaľ ide o zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb sa včera dopoludnia potvrdili, hoci nie doslova a do písmena. Zvýšenie úrokov o pol percenta zníži ceny dlhopisov, tým spôsobí pokles výkonnosti dlhopisových fondov. "Prekvapujúci polpercentný rast úrokov sa zrejme na trhu prejaví, takže sa dá aj v najbližších dňoch očakávať pokles cien korunových dlhopisov a, naopak, rast ich výnosov," myslí si portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Práve "investori už niekoľko mesiacov špekulujú a do výnosov započítavajú rast základných sadzieb zo strany centrálnych bánk, ktoré potrebujú tlmiť inflačné tlaky vo svojich ekonomikách", dodáva portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Uplynulý týždeň korunové dlhopisové fondy stagnovali, dolárové aj eurové dlhopisové fondy však strácali.

Stredoeurópske fondy
Stredoeurópske akciové fondy podali uplynulý týždeň najlepšiu výkonnosť - v priemere získali 2,9 percenta. Stredoeurópske akciové trhy sa opäť výrazne zhodnotili. "Stredná a východná Európa prostredníctvom akciových fondov zarobila spomedzi rozvíjajúcich sa trhov najviac," uviedol portfóliový manažér Across Investment Services Miroslav Čamek. Na raste sa aj tentoraz podieľal ruský trh, no nezaostávali ani akciové trhy v strednej Európe. Ázijské trhy skončili obchodovanie zmiešane: Kórea a Čína rástli, ale napríklad tajwanský trh poklesol. V Latinskej Amerike trhy pokračovali v raste, pričom solídne rástol najmä mexický akciový trh.

Americké akcie
Fondy amerických akcií po prepočítaní na koruny stratili v priemere 0,7 percenta. "Americké akcie uzavreli týždeň zmiešane. Nárast indexov obmedzil rast cien ropy a zverejnené makroekonomické čísla podporili špekulácie o ďalšom možnom zvyšovaní kľúčových úrokových sadzieb zo strany centrálnej banky Fed v snahe udržať infláciu pod kontrolou," myslí si portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Ceny ropy posunuli nahor obavy z možných výpadkov dodávok zo Saudskej Arábie a Nigérie, čo posilnilo akcie energetického sektora, ublížilo však maloobchodným reťazcom. "Ropa spolu s obavami z ďalšieho sprísňovania monetárnej politiky v USA významne ovplyvňujú dianie na akciových trhoch," vysvetľuje Kardoš.

Európske akcie
Západoeurópske akciové fondy reagovali na rast trhov a na týždennej báze si pripísali 1,1 percenta aj napriek tomu, že ich výkonnosť zasiahlo zhodnotenie koruny oproti euru. "Európske burzy uzavreli týždeň na nových dlhoročných maximách, podporené zvýšenou aktivitou v oblasti fúzií a akvizícií vďaka dostatku voľných peňazí. Neodradili ich ani vyššie ceny ropy a očakávanie zvyšovania úrokov v eurozóne," uzatvára portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Ravinger.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 24. 2. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,05
Peňažné v cudzej mene -0,35
Dlhopisové korunové 0,01
Euro dlhopisové -0,04
Dolárové dlhopisové -0,68
CEE dlhopisové -0,67
Európske akciové 1,14
Americké akciové -0,69
Globálne akciové 0,41
Technologické akciové -0,19
CEE akciové 2,91
Zmiešané 0,46
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
01 - Modified: 2003-02-17 21:25:38 - Feat.: 0 - Title: Kam by ste investovali voľných stotisíc korún?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 21:14