StoryEditor

Korunou dokázal zamávať aj Island

22.02.2006, 23:00

Stredajšie predpoludnie sa v stredoeurópskom regióne nieslo v znamení výpredajov stredoeurópskych mien. Najmenej sa oproti euru prepadla česká koruna, keď stratila len 0,3 percenta. Slovenská koruna a maďarský forint prišli zhodne o pol percenta. Najsilnejší prepad, až 0,7 percenta, zaznamenal poľský zlotý.
Okolo obeda sa však, podľa portfóliovej manažérky Investičnej a Dôchodkovej Kataríny Antoničovej, nálada na trhoch stabilizovala a popoludní sa meny dokázali vrátiť k utorkovým zatváracím hodnotám. Dôvodov včerajšieho rozkolísania môže byť podľa analytikov niekoľko.

Zníženie ratingového výhľadu Islandu
"Bola to bezprostredná reakcia trhu na zníženie ratingového výhľadu Islandu agentúrou Fitch Ratings," hovorí analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Vo vývoji mien na všetkých rozvíjajúcich sa trhoch (tzv. emerging markets) sa totiž podľa neho odzrkadľuje apetít, resp. averzia investorov k riziku. Trhy citlivo reagujú na negatívne správy na jednom z trhov, pričom zatváranie pozícií sa potom týka takmer všetkých lokálnych trhov. "Preto sme videli výrazné oslabenie celého regiónu strednej Európy ako dôsledok relatívne nevýznamného trhu ako Island s denným obratom podľa odhadov Royal Bank of Scotland približne 200 miliónov eur," vysvetľuje Blaščák.

Problémy poľskej ekonomiky
Za súčasným vývojom stál podľa Antoničovej neveľmi lichotivý komentár guvernéra poľskej centrálnej banky Leszeka Balcerowicza. Ten oznámil, že ekonomika krajiny nebude schopná rásť tempom vyšším než štyri percentá ročne a súčasné reformy vraj nebudú schopné uspokojivo znížiť nezamestnanosť v krajine, pretože jej príčinou je blokovanie reforiem voľného trhu. "Týmto vyhlásením guvernér reagoval na tvrdenia strany Právo a spravodlivosť, ktorá ho obviňuje z toho, že reformy, ktoré navrhol pred 17 rokmi, sú ešte stále príčinou takmer 18-percentnej nezamestnanosti v krajine," dodáva Antoničová.

Posilnenie dolára
Oslabenie mien stredoeurópskeho regiónu mohlo podľa Márie Valachyovej, analytičky VÚB banky, súvisieť aj s posilnením amerického dolára oproti euru, a tým s vyššou atraktivitou aktív vydaných v americkej mene. Tie investori nakupujú v očakávaní ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed.

Na ťahu centrálne banky
Analytici sa zhodujú, že včerajšie oslabenie kurzov mien nášho regiónu malo iba krátkodobý charakter, s výnimkou maďarského forintu, ktorý by sa mohol oslabiť vinou horších makroekonomických ukazovateľov, najmä nedostatočnej fiškálnej konsolidácie. "K pozitívnemu trendu by sa stredoeurópsky región v súvislosti s nadchádzajúcim ekonomickým kalendárom mal vracať v začiatkoch budúceho týždňa," tvrdí Antoničová. V najbližších dňoch budú mať vývoj mien v rukách najmä centrálne banky. Dnes zasadá Česká národná banka, v pondelok maďarská a poľská centrálna banka a v utorok Národná banka Slovenska.
"Ak by česká centrálna banka znížila úrokové sadzby o viac ako očakávaných 0,25 percenta, česká a následne aj slovenská koruna by sa pravdepodobne oslabili. V prípade českej meny by som videl nákupný záujem okolo hranice 28,80 až 29,00 CZK za EUR," analyzuje Blaščák. Prípadný negatívny dosah na slovenskú korunu by však bol podľa Valachyovej opäť len krátkodobého charakteru.

Koruna počíta s rastom sadzieb
Vyjadrenia členov Bankovej rady NBS (Ľudovíta Ódora 15. februára a Martina Bartu 20. februára) jednoznačne naznačili zvyšovanie sadzieb zo strany centrálnej banky, čo sa takmer okamžite prejavilo na posilnení domácej meny na 37,220 koruny za euro. Zvýšenie sadzieb o 25 bázických bodov trh očakáva a je zrejme už v kurze úplne započítané, takže by to na korunu nemalo mať výraznejší vplyv. K jej posilneniu by však podľa Valachyovej mohlo viesť zvýšenie sadzieb väčšieho rozsahu, napríklad o 50 bázických bodov. Medzníkom stále zostávajú predčasné voľby 17. júna. "Všeobecne vidím až do volieb pre korunu pomerne široké obchodné pásmo 37,2 až 38,2 koruny za euro," uvádza Blaščák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 18:12