StoryEditor

Korunové fondy opäť stagnovali

20.07.2005, 00:00
Korunové dlhopisové, ako aj peňažné korunové fondy si uplynulý týždeň v priemere nepripísali takmer žiadne zisky.
Korunové dlhopisové, ako aj peňažné korunové fondy si uplynulý týždeň v priemere nepripísali takmer žiadne zisky. Pokračovali tak v nastúpenom trende.

Minulý týždeň sa niesol v znamení oslabovania slovenskej koruny oproti euru. Proti domácej mene pôsobil vývoj v regióne, ale aj otázna investícia kórejskej firmy Hankook Tire. Kurz koruny sa v strede týždňa dostal na sedemtýždňové minimum 39,200 SKK/EUR. Svetlou správou týždňa bola júnová inflácia, ktorá zostáva z hľadiska ročnej zmeny aj naďalej pod inflačným pásmom centrálnej banky. "Napriek nízkej inflácii Národná banka Slovenska v najbližšom čase zrejme nebude znižovať úrokové sadzby, aby neohrozila vývoj slovenskej koruny. Tento fakt bráni výraznejšiemu rastu slovenských štátnych dlhopisov. Výnosová krivka bola opäť rozkolísaná, posúvala sa v pásme od štyroch do mínus deviatich bázických bodov," konštatuje analytička Investičnej a Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Katarína Antoničová. Aj vzhľadom na to, že korunová výnosová krivka je na svojej dlhej strane už veľmi blízko eurovej krivky, pohyb výnosov eurozóny má podľa portfóliového manažéra Tatra Asset Managementu Mareka Prokopca významný vplyv na korunové dlhopisy. "Desaťročné eurové a dolárové výnosy dlhopisov sa v priebehu týždňa odrazili od extrémne nízkych hodnôt, čo spôsobilo pokles ich cien a negatívne ovplyvnilo korunové dlhopisy," vysvetľuje.

Balík dobrých makroekonomických údajov a pokles ceny ropy sa odzrkadlili v týždennom oslabení amerických štátnych dlhopisov. "Investori svoje prostriedky ukladajú do akcií, teda do rizikovejších aktív, čo ceny dlhopisov tlačí nadol a, naopak, krivku výnosov do splatnosti posúva nahor. V priemere sa v minulom týždni výnosy amerických dlhopisov zvýšili o osem bázických bodov. Rovnako aj eurobondy sú v súčasnosti pre investorov menej atraktívne, ich výnosová krivka poskočila až o 10 bodov," vysvetľuje Antoničová. Dolárové dlhopisové fondy na týždennej báze vzrástli o 1,5 percenta, euro dlhopisové fondy získali 0,2 percenta.

Americké akciové fondy
Akciové trhy sa veľmi rýchlo spamätali zo šoku spôsobeného teroristickými útokmi v Londýne. Svetové akciové indexy pokračovali vo svojom raste, hlavne pod vplyvom lepších ako očakávaných výsledkov spoločností za druhý kvartál a ekonomických reportov naznačujúcich infláciu v USA pod kontrolou. Pokles cien ropných kontraktov taktiež dopomohol akciovým trhom, keď tieto zmiernili obavy, že vyššie náklady na palivá znížia zisky spoločností. "Za týždeň vzrástol S & P 500 Index o 1,3 percenta a uzatváral na hodnote 1 227,92 bodu, pričom dosiahol úroveň, na ktorej bol naposledy v júli 2001. Akciový index Dow Jones Industrial Average si polepšil o 1,8 percenta a vzrástol na hodnotu 10 640,83 bodu a technologický index Nasdaq vzrástol o 2,08 percenta a uzatváral na úrovni 2 156,78 bodu," uvádza portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Roman Guderna. Výsledková sezóna však pokračuje. "Začiatkom tohto týždňa akcie sčasti korigovali, keď pozitívne výsledky počítačového giganta IBM Corp. prekonala správa o ziskovosti najväčšej finančnej spoločnosti Citigroup Inc. za druhý kvartál, ktorá sa nestretla s očakávaniami analytikov," konštatuje portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Na trhu však aj naďalej pretrváva pozitívny sentiment. V najbližšom čase sa dozvieme výsledky firiem ako Ford Motor, Pfizer, Merck či Microsoft a investori budú pozorne sledovať vystúpenie šéfa americkej centrálnej banky Alana Greenspana v Kongrese, kde vystúpi s pravidelným polročným reportom o monetárnej politike. Americké akciové fondy v priemere vzrástli o 1,5 percenta.

Európske akciové fondy
Akcie západoeurópskeho regiónu počas minulého týždňa pokračovali v raste a s výnimkou britského trhu, ktorý je poznačený teroristickými útokmi na Londýn, sa dokázali zhodnotiť. "Vzostup tohto regiónu zatiaľ nedokázali spomaliť ani neustále sa opakujúce predpovede slabšej hospodárskej výkonnosti, ani neveľmi priaznivé makroekonomické dáta, ku ktorým patrila slabá francúzska priemyselná výroba či opätovný rast nemeckej inflácie," konštatuje Antoničová. Fondy západoeurópskych akcií obsadili pri hodnotení priemernej výkonnosti druhú priečku a aj vďaka pozitívnemu vplyvu oslabenia koruny si v priemere pripísali 2,5 percenta. S výnimkou slovenského trhu v raste pokračovali aj burzy strednej Európy, ktoré sú naďalej atraktívne vďaka uspokojivému ekonomickému vývoju. Akciové fondy tejto oblasti si udržali pozitívnu výkonnosť a posilnili sa v priemere o 1,7 percenta.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 15. 7. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,03
Peňažné v cudzej mene 0,65
Dlhopisové korunové 0,01
Euro dlhopisové 0,21
Dolárové dlhopisové 1,52
Dlhopisové - stredná a východná Európa -0,01
Európske akciové 2,45
Americké akciové 1,49
Globálne akciové 1,75
Technologické akciové 2,6
Akciové - stredná a východná Európa 1,69
Zmiešané 0,68
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 00:03