StoryEditor

Akciové fondy odštartovali rok úspešne

10.01.2006, 23:00

Nový rok priniesol svetovým akciovým trhom pozitívny náboj, ktorý sa odzrkadlil aj v silných ziskoch akciových podielových fondov. Stredoeurópske akciové fondy si v priemere pripísali až 3,6 percenta a obsadili tak opäť prvú priečku medzi jednotlivými skupinami fondov. "Stredoeurópske trhy v úvode roka čiastočne prevýšili výrazný rast vyspelých trhov kvôli zvýšenému záujmu o aktíva v tomto regióne," uvádza portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Ravinger. Okrem českého trhu si silné prírastky pripísali poľský aj maďarský trh, ktorý povzbudili najmä pozitívne správy o nižšom ako očakávanom schodku minuloročného štátneho rozpočtu Maďarska.
Európske akcie rástli
Západoeurópske akciové fondy sa zhodnotili v priemere po prepočítaní na koruny o 1,5 percenta. Európske akcie totiž pokračovali v predvianočnej rely a opäť vystúpili na nové dlhodobé maximá v očakávaní priaznivých hospodárskych výsledkov. "Povzbudivé makroekonomické dáta nenechali investorov na pochybách pokiaľ ide o ekonomický rast," vysvetľuje analytička Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Správou týždňa bol hrubý domáci produkt Francúzska za tretí štvrťrok, silné však boli aj správy o ďalšom poklese nezamestnaných v Nemecku. Spotrebiteľská dôvera v eurozóne dosiahla trojročné maximum a inflácia sa znížila na 2,2 percenta.
Aj americké akcie stúpali
Fondy amerických akcií stratili v dôsledku silnejúcej koruny v priemere 0,3 percenta. Americké akcie sa pritom dokázali zhodnotiť v priemere o viac než tri percentá. "Darilo sa najmä technologickým titulom a akciám internetových vyhľadávačov Yahoo!Google potom, ako niektoré spoločnosti z Wall Street zvýšili odhady ich budúcich cien," konštatuje portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Akcie energetického sektora vytiahol nárast cien ropy po obavách, že ekonomický rast vo svete zvýši dopyt po energiách. Americkým akciám pomohlo aj to, že americká centrálna banka Fed naznačila skoré ukončenie série zvyšovania úrokových sadzieb.
Dobre štartovali aj iné trhy
Akciové fondy zamerané na Japonsko a rozvíjajúce sa trhy si výrazne polepšili. "Najvyšší rast dosiahli fondy investujúce do akcií v Latinskej Amerike, priemerne rástli v dolároch o 6,9 percenta," uvádza portfóliový manažér Across Investment Services Miroslav Čamek. Všetky hlavné trhy regiónu -- Brazília, Mexiko a Argentína -- totiž rástli päť- a viacpercentným tempom. Ázijské akciové fondy rástli v priemere o 4,9 percenta. Japonský akciový trh dosiahol nové päťročné maximá, fondy investujúce do japonských akcií si tak pripísali priemerne 1,5 percenta. Darilo sa aj globálnym akciovým fondom, ktoré sa venujú rozvíjajúcim sa trhom.
Korunové fondy
Peňažné aj dlhopisové korunové fondy sa zhodnotili len nepatrne. Domáci dlhopisový trh oproti koncu roka zaznamenal len zanedbateľné pohyby výnosovej krivky napriek všeobecne vyššiemu dopytu po stredoeurópskych bondoch a dlhopisoch eurózony. "Dlhopisy so splatnosťou prevyšujúcou päť rokov priaznivo ovplyvnil vývoj na eurovom dlhopisovom trhu, aj celkové dianie v regióne," uvádza portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora.
Z hľadiska ďalšieho vývoja na peňažnom trhu bude podľa portfóliového manažéra Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Petra Hermana dôležité koncomesačné zasadnutie Národnej banky Slovenska. "Podľa najnovšieho prieskumu štyria z desiatich analytikov očakávajú zvýšenie kľúčových sadzieb o 25 bodov," konštatuje. Posilňujúca sa koruna by však mohla toto rozhodnutie oddialiť a oslabiť očakávania o raste sadzieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:21