StoryEditor

Investori nakupujú akcie Jukosu

07.09.2005, 00:00

Bez ohľadu na krach Jukosu, niektorí investori si robia nádeje na to, že zarobia na jeho akciách. Napríklad investičný fond Vostok Nafta na jar tohto roku zdvojnásobil svoj podiel vo firme Jukos. Mnohí investori sa zbavili akcií Jukosu alebo odkladajú realizáciu strát na neskoršie obdobie, pretože si myslia, že príde zázrak.
Firma ide z kopca po tom, ako daňové úrady požiadali Jukos o doplatenie daní. V dôsledku daňových nedoplatkov Jukos prišiel o svoj základný podnik ťažiaci ropu, Juganskneftegaz. Za dva roky firma stratila 96 % kapitalizácie. Pred uväznením Michaila Chodorkovského v októbri 2003 Jukos stál 36 mld. USD, teda cena jednej akcie bola takmer 16 USD. Odvtedy sa kapitalizácia podniku znížila 30-krát. Koncom augusta mal Jukos cenu 1,3 mld. USD. Za jednu akciu sa platilo 60 centov.
Bez ohľadu na to existujú investori, ktorí chcú vyhrať vďaka nízkej cene akcií. Napríklad investičný fond Vostok Nafta vo svojej správe za druhý štvrťrok tohto roku konštatuje, že za obdobie od apríla do júna 2005 kúpil 1 milión akcií typu ADR. Tým zväčšil podiel akcií Jukosu v svojom portfóliu z 0,21 % na 0,45 %. Nákup akcií fond stál 105 000 USD. Alex Williams, šéf fondu, tvrdí, že akcie Jukosu sú veľmi lacné a vždy existuje šanca, že stúpnu. Pripomeňme, že skratka ADR znamená American Depository Receipts, teda americké depozitné certifikáty, ktoré na americkom trhu nahradzujú zahraničné akcie. Jedna ADR Jukosu nahradzuje štyri ruské akcie firmy.
Existujú aj iní hráči na kapitálovom trhu, ktorí nakúpili akcie práve po uväznení šéfa Michaila Chodorkovského. Napríklad podľa údajov na internetovej stránke Bank of New York, v apríli minulého roku sa akcionárom prenasledovaného podniku stali fondy firmy Ashmore Investment Management. V lete 2004 kúpili k 225 694 ADR Jukosu ďalších 494 600 ADR. Odvtedy akcie firma nepredala. Koncom minulého roku akcie Jukosu kúpil aj fond Fidelity Investments International. Momentálne je majiteľom 4,7 mil. ADR, čo je 0,84 % základného imania podniku.
Asi pred rokom akcie Jukosu nakúpil aj fond Prosperity Capital Management. Kúpil si menej ako 1 % akcií vtedy, keď akcie stáli 4 USD. Jeho manažéri tvrdia, že firmu je predčasné pochovávať. Vyčkávaciu pozíciu zaujíma aj Credit Suisse Asset Management. Jeho podiel v Jukose je 0,14 %.
Iní investori akcie pomaly predávajú. Napríklad American Funds Emerging Markets v správe k 30. septembru 2004 hovoril o tom, že je majiteľom 9,3 mil. ADR Jukosu, čo predstavovalo 1,7-percentný podiel na základnom imaní. O pol roka mal tento fond už len 8,4 mld. ADR Jukosu. Súčasná hodnota akcií 21 mil. USD nemá veľký význam pre fond, ktorý riadi portfólio v celkovej hodnote 15,5 mld. USD Capital Research & Management Co. predal do apríla 2005 dovedna 160 900 ADR Jukosu a ponechal si 11,6 mil. ADR, čo je 2,07 % kapitálu firmy. Malé balíky akcií predávali Oppenheimer Capital LP, ktorý má 2,3 mil. ADR, a Franklin Advisers, ktorý má 2,2 mil. ADR Jukosu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:48