StoryEditor

Nudný týždeň oživil rast cien pšenice

28.08.2006, 00:00

Nudný. Práve taký bol minulý týždeň na trhoch s komoditami. Obchodovanie ovplyvnilo minimum nových a významných správ, ceny sa hýbali najmä pod vplyvom technických investícií. Dva príklady: cena ropy sa za päť dní zvýšila iba o 41 centov a unca zlata sa na hlavnom trhu burzy COMEX hýbala v pásme 627,5 až 639,8 dolára za uncu. Rozdiel medzi minimom a maximom za celý týždeň neprekročil 2 percentá ceny žltého kovu a bol presne rovnaký ako počas jediného dňa pred začiatkom týždňa.
Za najzaujímavejší tak môžeme netradične označiť vývoj na trhoch s obilninami. Decembrová pšenica sa po prudkom páde v prvej polovici augusta spamätala a za päť dní sa posilnila o 3,9 %. Príčinou boli dobré exportné čísla americkej pšenice a odhad Medzinárodnej rady producentov obilia, podľa ktorého dosiahnu svetové zásoby po skončení sezóny 2006/2007 úroveň 117 milióna ton. Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) ich v augustovej prognóze očakávalo vo výške 128 milióna ton. Aj to by znamenalo najmenší objem zásob v tomto tisícročí.
Svetové rezervy pšenice sú na úrovni 17,7 percenta celosvetovej ročnej spotreby. Na prvý pohľad suché číslo. Lenže obchodníci sú naň citliví. Aj preto, lebo minulý rok to bolo 19,7 percenta a priemer za posledných päť rokov je až 22,4 percenta. Dopyt po pšenici jednoducho rastie rýchlejšie, ako stíhajú farmári reagovať. Úradníci v USDA preto zvýšili odhad ceny pšenice v aktuálnej sezóne na 390 -- 450 centov za bušel (27,2 kg). Aktuálna cena decembrového kontraktu je na spodnej hranici tohto intervalu -- 398,25. Po eventuálnom prekonaní technickej hranice 410 centov za bušel bude mať pšenica otvorenú cestu k vyšším úrovniam. Zvlášť, keď zohľadníme parketové šumy z burzy Chicago Board of Trade, ktoré hovoria o nízkej plánovanej výsadbe ozimnej pšenice v kľúčových štátoch Kansas, Oklahoma a Texas... Pohyb o jeden cent za bušel zodpovedá zisku, resp. strate 50 dolárov na jeden futures kontrakt. Pšenica a kukurica majú -- oprávnene -- povesť triezvych trhov vhodných aj pre opatrnejších investorov.
Zaujímavejšie vyzerá aktuálny týždeň. Hneď od úvodných hodín ho bude ovplyvňovať hurikán Ernesto. Momentálne sa nachádza na juhovýchode Kuby a dosahuje rýchlosť hurikánu 1. kategórie (do 152 km/h). Americkí meteorológovia jeho dráhu neustále spresňujú a stále nie je vylúčené, že zasiahne pobrežie Mexického zálivu v rovnakej oblasti ako minulý rok Katrina. To by spôsobilo vzostup cien ropy. Podľa posledných správ sa Ernesto po návšteve Kuby otočí na severovýchod a preletí ponad Floridu naspäť do Atlantiku. Takýto priebeh by mohol naštartovať nákupy pri viacerých komoditách -- pomarančovom džúse, cukre a bavlne...

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 09:24