StoryEditor

Lahôdka nielen pre oči Audi A5

21.05.2007, 00:00
Audi A5 mieri do segmentu luxusných manažérskych kupé.

Najnovší model prestížnej nemeckej automobilky nechal na seba dlho čakať. Audi nemalo kupé vo výrobnom programe dobrých dvadsať rokov. Už aj letmý pohľad na aktuálnu novinku však napovedá, že sa oplatilo čakať. Audi A5 je moderné GT (Grand Turismo), teda auto akoby predurčené na dlhé cesty. Má výkonnú techniku, okúzľujúci dizajn a ponúka komfort prináležiaci luxusnému segmentu na trhu. S modernou na kolesách sme sa oboznámili počas medzinárodnej novinárskej prezentácie v kolíske dizajnu - talianskej Verone.

Auto ako šperk
"Audi A5 je najkrajšie auto, aké som kedy navrhol," vyznal sa Walter de#146#Silva, šéf dizajnérskeho oddelenia Audi. V novom kupé sa v čistej forme snúbi športovosť s eleganciou. Dynamický vzhľad zvýrazňuje veľká lichobežníková maska chladiča s emblémom, veľké prieduchy na prívod vzduchu k motoru a obrovské 19-palcové disky kolies. Interiér svojím pohodlím posádku doslova rozmaznáva. Je to klasické kupé s rozmiestnením 2+2. Na dlhých cestách komfortne odvezie dvojicu dospelých, zadné sedadlá sú určené skôr pre deti. Čo sa týka vybavenia, má A5 na palube azda všetko - od štvorzónovej klimatizácie, cez navigáciu GPS až po kvalitné audio. Presne na mieru priestorovým a akustickým podmienkam modelu A5 ho navrhli špecialisti známej firmy Bang & Olufsen.

Výkonu nadostač
Štyri a pol metra dlhé dvojdverové auto s plnohodnotným batožinovým priestorom s objemom 455 litrov je v ponuke s jedným zo štvorice výkonných motorov s priamym vstrekovaním. Dva z nich sú diesely, dva spaľujú benzín. Za zmienku stoja hlavne silnejšie z nich. Trojlitrový agregát TDI má výkon 265 koní a jeho doménou je hlavne mocný záťah od nízkych otáčok. Jeho krútiaci moment má maximum 500 Nm a aj vďaka pohonu všetkých kolies quattro dokáže v zrýchlení s prehľadom konkurovať najsilnejšiemu benzínovému osemvalcu. Ten má zdvihový objem 4,2 litra a potenciál úctyhodných 354 koní. K dispozícii je v športovej verzii Audi S5. Tento model spoľahlivo rozpoznáte aj podľa štvorice koncoviek výfukov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualne-spravy, menuAlias = aktualne-spravy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 19:36