StoryEditor

Reportáž: Ste v Kosove, nie v Bruseli

19.11.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Výpadok elektriny je v Kosove úplne prirodzený, je to každodenná súčasť života. Domáci sa nad tým už ani nepozastavujú. Elektráreň v Kosove, ktorá má dva bloky (a vraj sa na jej výstavbe podieľali ešte československí odborníci) nestíha.

Pohľad na ňu je však úplne "fascinujúci" - obrovské kúdoly dymu, ktoré sa z nej valia, sú ukážkovými príkladmi znečisťovania prostredia. Kosovo má však úplne iné starosti...
Takmer každý druhý človek tu nemá prácu, priemerný plat je asi 200 eur (približne 6 800 korún). Je síce pravda, že za cestu taxíkom z letiska do Prištiny a späť zaplatíte asi štvrtinu tejto sumy, no všetci taxikármi byť nemôžu.
Pritom však v okolí hlavného mesta vidíte obrovské domy. Albánci dodnes žijú v rodinných klanoch, čiže celá rodina - veľmi početná - v jednom dome. Hlavu rodiny, najstaršieho člena, môžete pri troche šťastia vidieť v typickej bielej čiapke, ktorá sa volá kalimeri. Mnohé z tých domov sú pritom zvonku nedokončené, "rozkošné farebné fasády" vidieť ozaj len zriedka. Podľa niektorých je to preto, lebo vlastne nevedia, čo bude ďalej s Kosovom a nechcú viac investovať. Podľa iných to má vraj ekonomické dôvody - keď dom nie je omietnutý, neplatia zaň daň. Aj keď tam býva celá rodina.
Alebo ešte môžete vidieť ďalší typ domu - prízemie je dokončené, je v ňom reštaurácia alebo nejaký obchod, a ďalšie podlažia sa postupne pristavujú.
V Kosove ma "prekvapila" zima. Nielen vonku, ale aj vnútri v kaviarňach, hoteloch. Ľudia v reštauráciách bežne sedia v kabátoch. Pýtam sa preto, čo sa s tým dá urobiť. Odpovede sú dve: Po prvé - robíme, čo môžeme. Po druhé - ste v Kosove, nie v Bruseli.


Naši strážia aj pamiatky

Kosovo pole, Obilič a Šajkovac. Tri miesta, kde v Kosove nájdete slovenských vojakov. Zatiaľ čo v Šajkovaci majú svoju základňu, na Kosovom poli strážia srbský monument a v Obiliči kosovských Srbov.
Šajkovac je mestečko vzdialené asi 40 až 45 kilometrov severovýchodne od Prištiny. Naši vojaci sídlia na základni spolu s českou jednotkou. Veliteľom 13. slovenského práporu je podplukovník Milan Slezák. Pre neho, aj pre väčšinu vojakov, je to prvá misia.
Základňa sídli na kopci a na zasnežené Kosovo je odtiaľ krásny výhľad. Škoda len, že sa pozeráte z vojenského objektu a na krajinu, ktorú trápia nepokoje.
Aj základňa pôsobí … vojensky. Hľadať luxus a prepych je zbytočné. Vojaci bývajú v obytných kontajneroch, takzvaných korimekoch. Zvonku vyzerajú naozaj ako kontajnery, nepôsobí to na pohľad príliš lákavo. Vnútri je to už lepšie, samozrejme, závisí to od stupňa poriadku.

Celý článok >>


Z povstalca premiér Kosova

Ako líder kosovských povstalcov sa neštítil ani zverstiev proti Srbom. Dnes sa o ňom hovorí ako o budúcom premiérovi Kosova, od ktorého sa očakáva, že dovedie juhosrbskú provinciu k samostatnosti. Bývalý povstalecký veliteľ kosovských Albáncov Hashim Thaci po víťazstve v nedeľných voľbách sľúbil rýchle vyhlásenie nezávislosti. „Kosovo je pripravené ísť ďalej po ceste, ktorá nás priblíži k nezávislosti.“ Thaci vedie Demokratickú stranu Kosova, ktorá vo voľbách získala 35 percent hlasov.

Celý článok >>


EÚ radí Kosovu opatrnosť

Hoci budúci kosovský premiér Hashim Thaci i celá albánska časť provincie jedným hlasom hovorí o čo najrýchlejšej nezávislosti, Európa odporúča Kosovu trochu spomaliť. Šéfovia diplomacií Európskej únie včera varovali pred unáhlenými krokmi. „Jednostranné vyhlásenie nezávislosti by mohlo zhoršiť už aj tak napäté vzťahy v regióne,“ pripomenul švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt. Reagoval tak na víkendové slová bývalého lídra kosovských povstalcov Thaciho, ktorý po oznámení víťazstva svojich demokratov vo voľbách ubezpečil, že okamžite po 10. decembri vyhlási Kosovo suverenitu. „Kosovo by malo mať nezávislosť, avšak nemala by to byť neriadená jednostranná deklarácia,“ povedal šéf britského rezortu pre európske záležitosti Jim Murphy.

Autor: ČTK

01 - Modified: 2003-06-23 21:41:17 - Feat.: 0 - Title: Karta by na cestách nemala chýbať 02 - Modified: 2003-06-23 21:45:49 - Feat.: 0 - Title: Šeky môžu nahradiť platobné karty aj hotovosť 03 - Modified: 2003-06-23 21:51:58 - Feat.: 0 - Title: Peniaze v zahraničí do niekoľkých minút
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 22:51