StoryEditor

Ceny energií: Vláda obetovala firmy

05.12.2007, 23:00

Ochrana domácností, rozumej voličov, no na druhej strane vyššie faktúry pre podnikateľov. Takto vyzerá v praxi boj vlády s energetickými monopolmi. Zatiaľ čo plyn domácnostiam nezdražie vôbec a elektrina v priemere o tri percentá, podnikateľom sa náklady podstatne zvýšia. Za plyn zaplatia v budúcom roku minimálne o štyri a za elektrinu najmenej o šesť percent viac.
Postup vlády sa však v konečnom dôsledku môže prejaviť aj na cenách tovarov a služieb pre spotrebiteľov. "Časom sa to môže prejaviť v hodnote produktov," hovorí Ľubomír Drahovský z prieskumnej agentúry Terno.
Elektrina i plyn
Veľké firmy môžu cenové dopady zmierniť rokovaniami s dodávateľmi či konkurenciou, zdraženie sa najviac dotkne malých a stredných firiem. V niektorých distribučných spoločnostiach nevylučujú ani vyše desaťpercentné zdraženie cien niektorým firemným klientom. Na svedomí to má cena veľkoobchodnej elektriny. "Nárast komodity na veľkoobchodnom trhu je približne 20 percent," hovorí Andrea Danihelová z Východoslovenskej energetiky.
Plyn zasa zdražie kvôli rokovaniam SPP s Gazpromom, ktorý chce zdvihnúť ceny nám, ako aj okolitým štátom. "SPP v súčasnosti zakomponúva minimálny očakávaný nárast v priemere cca štyri percentá do vzorcov v kontraktoch pre všetkých zákazníkov mimo domácností," povedala hovorkyňa plynární Dana Kršáková. Nedá sa pritom vylúčiť, že ceny ešte počas roka vzrastú kvôli nepriaznivému vývoju cien ropy na svetových trhoch.
Nemajú na výber
Firmy si podľa zákona už niekoľko rokov môžu vyberať svojho dodávateľa. V praxi sa však energetici zaujímajú len o veľkých odberateľov, ktorým ceny stanovujú individuálne podľa rokovaní. Malé a stredné firmy na výber nemajú. "Konkurencia je priamo úmerná veľkosti zákazníka," hovorí Danihelová.
Trom slovenským distribučným spoločnostiam sa o malých klientov neoplatí súperiť, pretože ich ponuky pre tento segment sú podobné. Záujem o náš trh majú napríklad aj českí dodávatelia. Ani tadiaľto však cesta zatiaľ nevedie. "Zaznamenali sme aktivity dodávateľov, ktorých materské spoločnosti sídlia mimo SR, k odlivu zákazníkov nedošlo," hovorí Radoslava Gbelská zo Stredoslovenskej energetiky.

01 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stanleyho pohár do Košíc až v auguste 02 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nike novým partnerom futbalovej ligy
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:05