StoryEditor

STV testuje formát 16:9

28.01.2008, 23:55
Slovenská televízia začala s testovaním vysielania vo formáte 16:9. Podľa televízie zodpovedá širokouhlý formát zornému poľu ľudského oka lepšie, než štandard 4:3. Vysielanie v starom formáte sa pravdepodobne stane už čoskoro len akousi spomienkou na nedávnu minulosť.

V súčasnosti STV vysiela vo formáte 4:3. Formát 16:9 umožní sledovanie televízneho vysielania na širokouhlých televíznych obrazovkách, ktoré viacej zodpovedajú zornému poľu ľudského oka. V skúšobnej prevádzke budú takto vysielané iba niektoré vybrané programy.


Informácia o širokouhlom formáte (WSS signál), ktorá je nutná pre prepínanie formátov 16:9/4:3, bude zatiaľ vysielaná v digitálnych distribučných sieťach DVB-S (digitálne satelitné vysielanie) a DVB-T (digitálne terestriálne vysielanie). Terestriálne analógové vysielače budú vysielať širokouhlý obraz tak ako doteraz, t.j. pri širokouhlých programoch vo formáte „letterbox“.


4:3 ... 16:9

Formát 4:3 je považovaný za štandard vo vysielaní už od počiatku histórie vývoja moderných televízorov. Rovnaký systém využívali, až doposiaľ, aj počítačové monitory. Situáciu ale v posledných rokoch dramaticky zmenil Hollywood. Ten potreboval "väčší" priestor na plátne. Producenti preto vymysleli a presadili nový formát, tzv. širokouhlý, resp. formát označený ako 16:9. V súčasnosti je za štandard ešte stále považovaný systém 4:3. Situácia sa však začína radikálne meniť a to v prospech širokouhlého obrazu a vysielania.

 

Zdroj: 

Slovenská televízia

Marketér.sk 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:37