StoryEditor

Pozemky sa už vyšetrujú

21.11.2007, 23:00

Mýtus, že za bývalej vlády neboli problémy na Slovenskom pozemkovom fonde, padá. Problematickými sú prevody pozemkov pri Banskej Bystrici v časti Šalková, ktoré podpisovalo vedenie fondu počas druhej Druzindovej vlády. HN sa podarilo zistiť, že policajný Úrad boja proti korupcii už začal trestné stíhanie. Zatiaľ nepadlo obvinenie proti žiadnej konkrétnej osobe. "Keďže je vyšetrovanie živé, nebudeme sa k nemu bližšie vyjadrovať," povedal pre HN policajný hovorca Martin Korch.
Na prípad upozorňoval pri ohlásení svojho odchodu námestník pozemkového fondu Branislav Bríza (nominant ĽS-HZDS). Tvrdil, že šéfa fondu Miloslava Šebeka (nominant Smeru-SD) upozorňoval, že ide o podozrivý prevod pôdy, kedy sa k pozemkom dostala skrachovaná spoločnosť Drukos, ktorú polícia vyšetruje kvôli nebankovému podvodu na 29-tisíc klientoch. Bríza vyhlásil, že štát tu prišiel o stovky miliónov korún.
"Hovoril som generálnemu riaditeľovi, nech vydá predbežný zákaz nakladania s týmto majetkom, no nestalo sa," dodal Bríza. Pôvodne chcel podať trestného oznámenie aj na Šebeka, podľa posledných vyjadrení pre HN však už od toho upustil.
V čase, keď došlo k prevodu pozemkov v Šalkovej, mala na čele pozemkového fondu svojho človeka SMK. "Ak sa tam robili nejaké veci, je dobré, aby to polícia prešetrila. Ja osobne o tom neviem nič," reagoval pre HN expredseda SMK Béla Bugár.
V prípadoch sporných reštitúcií, za ktoré nesie zodpovednosť Bríza, sa ešte trestné stíhanie nezačalo. Potom, čo na ne upozorňoval premiér Robert Fico, generálny prokurátor Dobroslav Trnka ohlásil, že veci prešteria. Hovorkyňa prokuratúry Svetlana Husárová potvrdila, že si z fondu vyžiadali sporné zmluvy. "Ak by sa potvrdilo v tejto veci korupčné správanie, začalo by sa konanie, na ktoré dohliada Úrad špeciálnej prokuratúry."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 12:11