StoryEditor

Kauza Rehák: V hre je násilie

09.11.2006, 23:00
V kauze bratislavského veľkopodnikateľa Ladislava Reháka, ktorého spolu s oboma synmi obvinili z vydierania, malo dôjsť aj k fyzickému násiliu.

V kauze bratislavského veľkopodnikateľa Ladislava Reháka, ktorého spolu s oboma synmi obvinili z vydierania, malo dôjsť aj k fyzickému násiliu. Svedčí o tom podľa polície zranenie 24-ročnej účtovníčky Rehákových firiem, ktorá sa mala stať obeťou vydierania.
"Obvinení mali násilím prinútiť poškodenú podpísať notársku zápisnicu o tom, že spreneverila peniaze," vyhlásil policajný prezident Ján Packa. Mladá žena mala utrpieť ľahšie zranenia, čo potvrdzuje aj lekárska správa. Podľa informácií HN z prostredia polície mali "útočníci" kopnúť mladú ženu do brucha.
"Ak chcete niekoho donútiť, aby niečo podpísal, tak to asi nerobíte s úsmevom na tvári a pokiaľ sa zdráha, tak použijete násilie," dodal Packa.
Účtovníčka je pod policajnou ochranou, prokurátor už požiadal súd o vzatie Rehákovcov do väzby.
Rehákov advokát Ondrej Mularčík akýkoľvek nátlak vylučuje. "Áno, existuje lekárska správa o jej poranení, to však ešte neznamená, že ho spôsobil niekto z Rehákovcov." Mularčík navyše tvrdí, že účtovníčka sama dobrovoľne išla k notárovi a pred ním uznala, že spôsobila škodu - potvrdila to vraj aj v zápisnici. "V priebehu vyšetrovania sa preukáže, že neexistuje akýkoľvek akt, ktorý by bolo možné považovať za násilie."
Mediálna zástupkyňa Rehákovcov Soňa Pötheová tvrdí, že účtovníčka mala na uznanie dlhu prozaický dôvod. "Podľa výpovede pána Reháka a jeho synov chcela zaplatiť s tým, že je ročník 1982 a nechce mať pokazený život."

Kauza Rehák: Malo ísť o násilie
Podľa Pötheovej majú dôkazy, že mladá žena, ktorá v Rehákových firmách pracovala dva roky, uskutočnila od januára 2006 celkovo 25 výberov z účtov v hodnote 2,67 milióna korún. Vydokladovala vraj však len 270-tisíc korún. "Podľa čerstvej informácie od ekonóma z ďalšej firmy vybrala 500-tisíc korún." Záväzok však mala uznať až vo výške päť miliónov korún. "Nikto od nej nechcel viac, sama uviedla, že z firmy odcudzila vyše päť miliónov korún," tvrdí Mularčík.
Polícia sa k otázke, či k sprenevere došlo alebo nie, nechcela vyjadrovať. "Ak sa dozviem, že niekto spáchal trestný čin, som povinný to ako občan nahlásiť a nerobím si ,partizánčinu' spôsobom, že niekoho donútim, aby peniaze vrátil pod hrozbou násilia. Nemôžem páchaním trestnej činnosti zabraňovať inej trestnej činnosti," zdôraznil Packa.
Prokurátor už v tejto veci podal návrh na vzatie do väzby Reháka aj jeho synov spolu s ďalším mužom - Róbertom J. Podľa hovorcu bratislavskej krajskej prokuratúry Reného Vaneka je totiž reálna obava, že obvinení dokonajú trestný čin alebo budú ovplyvňovať svedkov. Okresný súd Bratislava I by mal rozhodnúť do 72 hodín od podania žiadosti. V prípade, že sa celá vec dostane pred súd, hrozí im až desaťročné väzenie.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Good job, Ron! 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rovná daň vo svete 03 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neúplný zákon, žiadny zákon 04 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zomrieť mladý a online
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:30