StoryEditor

Bývalí žalobcovia spochybnili objektivitu tribunálov pre väzňov z Guantánama

02.08.2005, 11:19
Príslušníci amerického letectva, kapitán John Carr a major Robert Preston vzniesli ešte minulý rok obvinenia, že systém súdnych tribunálov bol upravený tak, aby vyhovoval vládnym zámerom a zväčšil šance podozrivých na odsúdenie. Predstavitelia ministerstva oznámili, že sťažnosti bývalých žalobcov boli preskúmané a odložené ad acta ako neodôvodnené. Neoznámili však podrobnosti ich podnetov.

Dvaja bývalí americkí žalobcovia spochybnili objektívnosť minuloročných procesov voči osobám podozrivým z terorizmu zadržiavaným na základni Guantánamo na Kube, priznalo dnes ministerstvo obrany USA.
Reagovalo tak na články denníkoch Wall Street Journal a New York Times, ktoré správy o tvrdeniach bývalých vojenských žalobcov zverejnili v dnešných vydaniach.
Príslušníci amerického letectva, kapitán John Carr a major Robert Preston vzniesli ešte minulý rok obvinenia, že systém súdnych tribunálov bol upravený tak, aby vyhovoval vládnym zámerom a zväčšil šance podozrivých na odsúdenie.
Predstavitelia ministerstva oznámili, že sťažnosti bývalých žalobcov boli preskúmané a odložené ad acta ako neodôvodnené. Neoznámili však podrobnosti ich podnetov.
"Celú záležitosť sme podrobne vyšetrili a uzavreli," uviedla hovorkyňa Pentagónu s tým, že to "bolo mnoho kriku pre nič."
Súdne pojednávania, na ktoré sa bývalí vojenskí žalobcovia sťažovali, sa začali už vlani v lete, avšak boli prerušené v novembri výrokom federálneho súdu, ktorý spochybnil ich zákonnosť. Odvolací súd nedávno rozhodol, že procesy pred vojenskými tribunálmi môžu pokračovať.
Na americkej základni Guantánamo na Kube je v súčasnosti zadržiavaných asi 510 osôb podozrivých z terorizmu zo 40 krajín sveta.
Len proti štyrom osobám zadržiavaným na Guantáname boli zatiaľ vznesené obvinenia. Ďalší sú vo väzbe na neurčitý čas, pričom odmietanie vlády prezidenta Georgea W. Busha priznať im postavenie vojnových zajatcov vyvoláva medzinárodnú kritiku.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 17:14