StoryEditor

Zlá správa pre neplatičov: na súde rozhlas vyhráva

27.06.2006, 00:00
Spor so Slovenským rozhlasom o nedoplatené koncesionárske poplatky prehráva na súde čoraz viac ľudí. "Denne takto pribúdajú dve-tri stovky neplatičov," povedal pre HN Daniel Častvaj, mediálny zástupca spoločnosti BSP Lawyer Partners, ktorá pre Slovenský rozhlas vymáha od neplatičov dlhy.

Spor so Slovenským rozhlasom o nedoplatené koncesionárske poplatky prehráva na súde čoraz viac ľudí. "Denne takto pribúdajú dve-tri stovky neplatičov," povedal pre HN Daniel Častvaj, mediálny zástupca spoločnosti BSP Lawyer Partners, ktorá pre Slovenský rozhlas vymáha od neplatičov dlhy.
Doteraz súdy zaslali neplatičom približne 4-tisíc platobných príkazov. Každý z nich tak musí zaplatiť istinu (teda 40 Sk za rozhlas za každý mesiac), ako aj súdne poplatky (zhruba 5-tisíc Sk). Rozsudky budú podľa všetkého pribúdať - BSP totiž doposiaľ zažalovala viac ako 50-tisíc dlžníkov, ktorí nezareagovali na výzvy, aby svoj dlh zaplatili, alebo zaplatili po vypršaní termínu. Firma navyše pripravuje ďalších 30-tisíc žalôb. Táto hrozba visí nad neplatičmi, ktorí nesplatili svoj dlh ani po výzvach BSP, ani počas dvojmesačného generálneho pardonu.
Teraz im hrozí, že budú musieť zaplatiť aj pokuty z omeškania - 5-tisíc Sk pre fyzické a 15-tisíc Sk pre právnické osoby za každý mesiac meškania. Podľa informácií HN priemerná výška jednej pokuty dosahuje astronomické dva milióny korún na jedného neplatiča. Ďalšia žaloba hrozí aj Romanovi z Ivanky pri Bratislave, ktorý dlhuje rozhlasu 80 Sk. Teraz je v hre štvrťmiliónová pokuta. "Predali sme dom. Mysleli sme si, že platby za rozhlas automaticky prejdú na nového vlastníka. Výzvy na zaplatenie dlhu nám chodili na starú adresu, vôbec sme o nich nevedeli," hovorí Roman. Má však ešte jednu šancu - pokiaľ do dvoch týždňov zaplatí 10-tisíc, BSP nebude pokutu vymáhať.
Romanovu skúsenosť potvrdzuje aj BSP. "Navrhujeme týmto dlžníkom, že ich dlh, ktorý sa týka poplatku z omeškania, v podstate vymeníme za 10-tisíc korún," dodáva Častvaj. Takú istú možnosť majú právnické osoby - stačí zaplatiť 15-tisíc. Aj takíto dlžníci majú ešte teoretickú šancu, že sa pokute nakoniec vyhnú. Definitívne rozhodnutie, či spoločnosť BSP bude na súde žiadať od žalovaných osôb aj poplatky z omeškania, totiž ešte nepadlo. "Je teda možné, že ak dlžník prehrá súd, bude musieť zaplatiť len istinu a trovy súdneho konania, ktoré síce nebudú také vysoké ako poplatky z omeškania, ale zároveň môžu byť vyššie než 10-tisíc korún z posledného pokusu o zmier," vysvetľuje Častvaj.

Koniec partnerstva?
Slovenský rozhlas, ktorému má zmluva s BSP vrátiť do kasy 90 miliónov korún, tieto právne kroky nekomentuje. "My dostaneme len dlžné poplatky, na ktoré máme zo zákona nárok - teda koncesiu 40 korún za každý mesiac. Všetko ostatné je v réžii BSP," tvrdí hovorkyňa rozhlasu Adriana Jobbiková. Ak teda súd rozhodne, že neplatič musí zaplatiť aj vysokú pokutu, tieto peniaze budú podľa nej príjmom BSP.
Obchodné partnerstvo medzi rozhlasom a BSP však už onedlho môže byť minulosťou. Rozhlas sa chce totiž s firmou dohodnúť na predčasnom ukončení zmluvy. "Rokujeme o tom," potvrdila Jobbiková. Podľa Častvaja by to však nemalo žiadny efekt - súdne procesy s neplatičmi by pokračovali ďalej. Rozhlasu by sa to navyše nemuselo vyplatiť finančne. "My by sme zrejme trvali na úhrade našich nákladov," podotkol mediálny zástupca BSP.

Neplatiči a ich dlhy
- Firma BSP Lawyer Partners podpísala vlani zo Slovenským rozhlasom zmluvu, podľa ktorej má od zhruba 250-tisíc neplatičov vymôcť 90 miliónov Sk.
- Doteraz svoje meškajúce koncesionárske poplatky zaplatilo okolo 130-tisíc ľudí. Firma BSP tak získala 40 miliónov Sk, z ktorých na základe splátkového kalendára zatiaľ previedla na účet rozhlasu 16,5 milióna.

S čím musí počítať neplatič:
- žaloba od spoločnosti BSP Lawyer Partners
- ak súd žalobe vyhovie, neplatič dostane súdny príkaz na zaplatenie istiny (koncesionárskeho poplatku) a súdnych trov
- kto doteraz nezaplatil istinu, dostal ponuku od firmy BSP na "posledný pokus o zmier"
- ak ponuku o zmier neplatič odmietne, BSP ho zažaluje
- ak súd žalobe vyhovie, BSP bude od neplatiča žiadať poplatok 10-tisíc, resp. 15-tisíc Sk, prípadne aj pokuty z omeškania, ktoré mnohonásobne prevyšujú hodnotu istiny

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý prípad klusavky potvrdený
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 05:03