StoryEditor

Dohoda nie je. V hre sú živnosti

13.04.2007, 00:00
Necelý týždeň pred tým, ako má na rokovanie vlády prísť novela Zákonníka práce je dohoda medzi sociálnymi partnermi v nedohľadne.

Necelý týždeň pred tým, ako má na rokovanie vlády prísť novela Zákonníka práce je dohoda medzi sociálnymi partnermi v nedohľadne. Mali sa uzniesť na definitívnej podobe návrhu, no ešte včera večer to vyzeralo tak, že na vládu bude musieť zákonník dať ministerstvo práce. Vymení len pár čiastkových bodov, na ktorých sa zamestnávatelia a odbory zhodli.
Pripútaj svojho živnostníka
Najväčší problém včera tripartite robil bod, s ktorým si nevedia rady už týždne. Definícia závislej práce. Do návrhu novely sa totiž v ostatných týždňoch dostalo osem podmienok, ktoré sa majú stať kritériom pre to, že podnikateľ-živnostník už nebude podnikateľom, ale zamestnancom. Napríklad ak zamestnávateľ rozhoduje o pracovnom čase, a že sú pracovné pomôcky v jeho vlastníctve.
Nezhoda teraz leží v tom, či má platiť všetkých osem naraz. Ministerstvo najprv chcelo, aby stačilo splnenie jedného a zo živnostníka by sa musel stať stal zamestnanec. Postupne však s podnikateľmi prišli ku kompromisu - aspoň tri body.
Zamestnávatelia zasa chceli, aby podnikateľ vstúpil do zamestnania len vtedy, ak splní všetky body definície súčasne. "Ak by stačilo splnenie jedného, hovorili by sme o všetkých 300-tisíc podnikateľoch držiach živnostenského oprávnenie," hovorí zástupca zamestnávateľov Jozef Špirko. Štátna tajomníčka Emília Kršíková oponuje, že splnenie len jednej časti z definície je bežné i v iných krajinách.
Artiléria v parlamente
Kršíková pripustila, že v bode, ktorý má de facto rozhodnúť o (ne)povinnom zamestnávaní živnostníkov bude ešte polemika a rozhodnutie v sporných bodoch ostane na vláde. Dlhú debatu tak môžeme očakávať aj v parlamente, pretože nedohoda sociálnych partnerov sťaží hlasovanie a na sporné témy bude tlačiť viac poslaneckých návrhov.

01 - Modified: 2003-05-11 21:55:25 - Feat.: 0 - Title: Titulka 12. 5. 2003 - číslo 19/2003
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:03