StoryEditor

Pavol Rusko odišiel s vyrovnanou bilanciou

Cesta do Ázie a rokovanie o investícii Kia. Príchod firiem Getrag Ford, Visteon, Sky Media, Continental, Johnson Controls a vybudovanie priemyselných parkov. Tender na predaj Slovenských elektrární bez škandálov.

Cesta do Ázie a rokovanie o investícii Kia. Príchod firiem Getrag Ford, Visteon, Sky Media, Continental, Johnson Controls a vybudovanie priemyselných parkov. Tender na predaj Slovenských elektrární bez škandálov. Vytvorenie tisícok pracovných miest a prínos pre životnú úroveň Slovákov - aj keď sa efekty prejavia až zhruba o dva roky. Takto vidí najväčšie prínosy svojho pôsobenia v kresle ministra hospodárstva odchádzajúci Pavol Rusko. Naopak, za najväčšie sklamanie považuje "zmarenú" investíciu kórejského Hankooku. "Mrzí ma aj to, že sa nepodarilo získať mimoriadne dividendy z SPP," povedal včera pre HN.
Podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied Viliama Páleníka sa s týmto výpočtom prínosov v zásade dá súhlasiť. Ako povedal HN, atraktívnosť Slovenska pre zahraničných investorov vzrástla vstupom do Európskej únie a Ruskovi sa podarilo túto príležitosť zachytiť a využiť. Budúci ministri hospodárstva by to v lákaní zahraničného kapitálu už mali mať ľahšie. Budú pokračovať v nastolenom trende. Okrem toho Páleník vypichol privatizáciu elektrární, ktorá si podľa neho na Slovensku vyžaduje značnú politickú odvahu. Na druhej strane, Rusko popri škandáloch s pozemkami pri Žiline, zmenkami a iných problémoch nedokázal dostatočne zreformovať svoj úradnícky aparát na ministerstve. "V mnohých projektoch sa angažoval osobne, čím plne nevyužil potenciál svojich úradníkov. Mal ich počet znížiť, alebo im dať príležitosť," myslí si ekonóm.

Rozpracované investície
Jedným z projektov, na ktorý bol Rusko hrdý, je výstavba automobilky Kia Motor. Práce na výstavbe prístupovej cesty do závodu sú v súčasnosti zastavené.
"Už dnes máme poradu s novým vedením ministerstva hospodárstva, kde sa rozhodne o ďalšom postupe," odvetil včera generálny manažér projektu Stanislav Vinc na otázku, ako sa zmena na ministerskom poste dotkne celého projektu.
Naopak, rokovania s talianskou firmou Enel o uzavretí privatizácie Slovenských elektrární by škrípať nemali. Hoci sa spoločnosť k výmene "hlavného vyjednávača" nevyjadruje, jej predstavitelia HN naznačili, že by na ňom veľmi záležať nemalo. Analogicky - počas privatizácie elektrární sa vystriedali aj riaditelia Enelu.
Agentúra SARIO, ktorá spolu s ministerstvom hospodárstva koordinuje zahraničné investície, je pokojná. Ako HN povedal jej hovorca Ondrej Žember, práca pokračuje ako doteraz. Rusko však za sebou nechá niekoľko neukončených rokovaní s potenciálnymi investormi. "Momentálne máme rozpracovaných 280 projektov, z ktorých 35 je vo vyššom štádiu rozpracovania a sedem až osem v záverečnej fáze bez toho, aby sme s nimi podpísali investičné zmluvy či memorandá o porozumení a pred tým, ako vláda schváli investičné stimuly," dodáva Žember zdôrazňujúc, že agenda zahraničných investícií je pre ministerstvo aj agentúru spoločná.
Odchod šéfa Aliancie nového občana z vlády by na zahraničné investície nemal mať vplyv ani podľa analytika Tatra banky Roberta Pregu. Ako zdôraznil pre ČTK, dôležitejšie je skôr to, či vláda ukončí funkčné obdobie bez kolapsu a či schváli dôležité zákony. Pre investorov je dôležitejší ako osoba ministra hospodárstva skôr stav slovenského podnikateľského prostredia.

Sociálny dialóg: Rusko priekopníkom?
S Ruskovým pôsobením sú relatívne spokojní aj v tripartite. Podľa hlavného vyjednávača Asociácie zamestnávateľských združení a zväzov Juraja Borgulu v jeho ére prevládajú plusy nad mínusmi. Dodal, že Rusko bol v sociálnom dialógu dokonca lepším partnerom, než jeho predchodcovia. "Napriek tomu nevynikol z rámca politikov, ktorí sociálny dialóg považujú za nepotrebnú hračku," uzavrel Borgula s tým, že mimo sociálneho dialógu jeho kroky neboli jednoznačne správne. Podľa neho k nim patria napríklad prieťahy s výkupom pozemkov pod závod Kia, demagógia o pracovných miestach, ktoré nepriamo vyvolajú investície, či prištedrá politika poskytovania investičných stimulov.
O niečo stručnejšia a vyhýbavejšia Republiková únia zamestnávateľov prostredníctvom hovorcu Ľubomíra Žitňana len dodáva, že únia mala s ústavnými činiteľmi vždy korektné vzťahy.

01 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škodlivá kampaň 02 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koaliční partneri rokovali o obnovení dôvery 03 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kandidát KDH na prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 04:31