StoryEditor

Lekári pacientom: Ošetríme iba akútne prípady!

07.04.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Už počas prvého dňa štrajku padali v bratislavskej fakultnej nemocnici hlavy primárov. Vedenie nemocnice tvrdí, že lekári musia vyšetriť každého.

Historický prvý ostrý štrajk zdravotníkov sa včera stal skutočnosťou. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave ho vyhlásili o pol štvrtej popoludní. V nemocnici sa na rôznych miestach zapojilo podľa odborov do protestu asi 80 percent zo 4,5 tisíca zdravotníkov. "Výnimkou je Ružinov, kde je polovičná účasť. Je to výsledok zastrašovania," vyhlásil šéf Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár. Vedenie nemocnice tlačilo na primárov, aby zabezpečili chod oddelení podľa zákona a mali riaditeľovi Valeriánovi Potičnému dodať zoznamy ľudí, ktorí neštrajkujú. "Siedmich primárov odvolali kvôli názoru. Vrátili sme sa do totality. Ale nie nadlho. Tento domček z kariet, ktorým je ministerstvo zdravotníctva a jeho prisluhovači, nevydrží," zdôraznil Kollár pred zhromaždenými zdravotníkmi. Podľa neho je podobný problém vo Fakultnej nemocnici v Martine, kde najprv štrajk podpísalo šesťsto ľudí, následne dvesto z nich stiahlo svoj podpis. Riaditeľ nemocnice Valerián Potičný však tvrdí, že primárom len pozastavil výkon funkcie: "Nemôžu aj štrajkovať, aj riadiť oddelenie."

Lekári v kine
"Riaditeľstvo sa nám vyhrážalo, že ak nepodpíšeme papier o neúčasti, že nás vyhodia," sťažoval sa sanitár s Ružinova. "Nie je to pravda. Zoznamy potrebujeme, aby sme vedeli zabezpečiť prevádzku," čuduje sa riaditeľka bratislavskej fakultnej nemocnice pre zdravotnícku starostlivosť Katarína Sedláková. Podľa nej sa štrajkujúci lekári nemôžu na pracoviskách zdržiavať - nedostanú ani mzdu. "Vyčleníme kinosály, kde sa musia počas pracovného času zdržiavať. Na anesteziológii, novorodeneckom, popáleninovom a chirurgickom oddelení však nemôžu štrajkovať vôbec, inak to bude porušenie pracovnej disciplíny," dodáva pre HN Sedláková. Odborári majú iný názor. "Normálne nastúpime na pracoviská. Pracovať nám nikto nemôže zakázať, aj keď budeme v štrajku," povedal primár a podpredseda odborov Tibor Barta. Podľa neho zabezpečia práva pacientov primári a prednostovia oddelení.
Zatiaľ čo odborári chcú zastaviť aj preventívne (napríklad mamografiu) či iné vyšetrenia, vedenie nemocnice s tým nesúhlasí. "Lekári musia vyšetriť každého, kto príde. Aj zdanlivo malý príznak môže odhaliť vážne ochorenie," hovorí Sedláková. Podľa nej oddialenie mamografie môže poškodiť ženu, ktorej odhalia nádor neskôr ako mohli. "Samozrejme, že musíme pozrieť každého. Je predsa na odborníkovi, aby potom posúdil, čo je akútne a čo počká," poznamenal pre HN Barta.

Ako to vyzerá v Bratislave
- Do včerajšieho dňa bolo vo FNsP Bratislava hospitalizovaných približne 2 040 pacientov. Z nich asi 75 percent prijali v akútnom zdravotnom stave, asi 510 pacientov bolo prijatých na plánované operačné zákroky.
- Denne sa vykoná na štyroch pracoviskách FNsP asi 125 operácií, z ktorých približne 35 je dlhodobo plánovaných. Denne navštívi ambulancie FNsP Bratislava asi 4-tisíc pacientov.
Zdroj: TASR

Nemocničné chodby by mali počas štrajku zívať prázdnotou. Protestujúci zdravotníci zrušili plánované operácie. Okrem akútnych prípadov ošetria aj ľudí, ktorí chodia na pravidelné vyšetrenia. "Bude lepšie, ak si plánované vyšetrenia pacienti preložia na inokedy. Napríklad špecializované ambulancie budú zatvorené. V prípade potreby ľudí, ktorí mali ísť na pravidelné vyšetrenie k špecialistovi, vyšetria v internej ambulacnii, kde budú jeden alebo dvaja lekári. Ľudia musia rátať s dlhším čakaním ako inokedy," vysvetľuje členka štrajkového výboru vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave Soňa Kiňová. Plagáty o štrajku s informáciami pre pacientov sú na každej ambulancii. Zdravotníci majú na plášti odznak "Zdravotnícky štrajk."

Počkajú aj nemocničné šváby
"V piatok sú k nám na vyšetrenie žalúdka objednaní len akútni pacienti. Pre nás to teda bude deň ako každý iný," pripomína lekár z interného oddelenia v Starom Meste. Na chodbe sa v tom čase rozpráva sestra s pracovníkmi firmy, ktorá prišli urobiť postrek proti švábom. "Musíte prísť inokedy. Ak budeme skoro všetci v štrajku, nebude vám mať kto pomôcť pri odťahovaní postelí." Jeden z primárov nemocnice hovorí: "Tu podporujeme štrajk takmer všetci. Ja si viem zarobiť odbornou prácou dosť mimo nemocnice, no je to otázka solidarity. Už sa nemôžem pozerať, ako sú zdravotníci poškodzovaní." Podľa neho je smutné, ak lekár s dvomi atestáciami v najlepších rokoch (20 rokov praxe) zarobí v hrubom 21-tisíc. "Ak niekto uvádza plat takéhoto lekára 28-tisíc, zavádza. On si na to zarobí len vďaka 150 až 180 hodinám nadčasov," dodáva primár. "Sestra zase zarobí u nás 11-tisíc, so službami 15-tisíc korún. Ak je sama a má malé dieťa, je to katastrofa."

Povieme to premiérovi
Vedenie nemocnice bude kontrolovať, či nedošlo k porušeniu práva pacientov na ochranu zdravia a života. V prípade ich poškodenia bude informovať vládu, ktorá môže štrajk rozhodnutím zastaviť. Zdravotníci sú však pripravení štrajkovať až dovtedy, kým nedosiahnu splnenie požiadaviek. "Zdravotníctvo sa uberá zlým smerom. Prihráva sa biznis firmám a na platy nie je," tvrdí lekár - internista. "Je zaujímavé, že vzorky na laboratórne vyšetrenia sme museli posielať v obmedzenom množstve. Hneď ako riaditeľ nemocnice pustil laboratóriá pre celú Bratislavu súkromnej spoločnosti Medirex, žiadne obmedzenia nie sú a poisťovňa to všetko hradí. Zato nám poisťovňa nezaplatí ani reálne náklady a limituje naše výkony. Štrajkom chceme ukázať aj na tieto skutočnosti," dodal pre HN. Podľa neho by malo občanov zaujímať, čo sa v štátnych nemocniciach deje. "Tieto nemocnice nikdy nebudú ziskové. Budú to štátne zariadenia pre chudobných, tak ako je to v Amerike."

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 5 02 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neprehliadnite 03 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kronika 04 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tak vraví Havran 05 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sto naj... pod Tatrami
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 07:25