StoryEditor

Tretí pilier vlani prerobil

08.03.2007, 23:00
Štyrom z desiatich sporiteľov v doplnkových dôchodkových spoločnostiach sa vlani ich peniaze nezhodnotili. Práve naopak, o časť úspor prišli, pretože výnosy sa nevyšplhali ani na úroveň minuloročnej štvorpercentnej inflácie.

Štyrom z desiatich sporiteľov v doplnkových dôchodkových spoločnostiach sa vlani ich peniaze nezhodnotili.
Práve naopak, o časť úspor prišli, pretože výnosy sa nevyšplhali ani na úroveň minuloročnej štvorpercentnej inflácie.

Najväčšia doplnková dôchodková spoločnosť ING Tatry - Sympatia, ktorá ovláda bezmála 40 percent trhu, vlani znehodnotila úspory svojich klientov o 1,6 percenta. Podľa generálnej riaditeľky Tatjany Macúchovej to spôsobilo vlaňajšie zvýšenie základnej úrokovej sadzby. Na portfóliu spoločnosti sa totiž 60 percentami podieľajú dlhopisy, ktorých cena klesá práve pri raste sadzieb. Pod celkový negatívny výnos sa podpísali aj poplatky. ING Tatry - Sympatia si ich za správu účtu vo výške troch percent z vkladov pre viac ako 300-tisíc klientov účtuje najvyššie.
Najväčší nárast hodnoty dosiahol vlani rastový fond DDS Tatra banky, jeho výnos dosiahol 3,5 percenta s poplatkom 1,95 percenta. Fond tomu vďačí väčšiemu zastúpeniu akcií vo fonde. Vyvážený fond rástol 2,2-percentným tempom.
DDS Tatra banky ako jediná spoločnosť na trhu zatiaľ ponúka svojim klientom možnosť výberu medzi viacerými fondmi. Nad zvýšením počtu fondov, a teda väčšej možnosti výberu, uvažuje aj DDS Winterthur. Ako najmladšia na trhu, keď začala pôsobiť od polovice februára minulého roku, si však z koláča sporiteľov ukrojila najmenší počet. 133-tisíc klientov tak zaznamenalo vlani čistý výnos 2,72 percenta s poplatkom za správu 2,72 percenta. Ako jediná spoločnosť, ktorá ešte funguje na základe starých pravidiel, DDP Stabilita, zverejnila len svoj hrubý výnos. Jej klienti získali v hrubom 4,72 percenta. Od tohto čísla však musíme odpočítať poplatok, ktorý spoločnosť nezverejnila.
Ani jeden z fondov tak nepokryl budúcim dôchodcom ani infláciu. Ceny rástli vlani o 4,5 percenta. V tomto roku by sa mohlo dariť konzervatívnejším investíciám, keďže v druhom polroku sa očakáva zníženie úrokov centrálnou bankou. Budú z toho ťažiť najmä spoločnosti, ktoré investovali hlavne do dlhopisov.

Naopak, minulotýždňové turbulencie na akciových trhoch sa zatiaľ na výnosoch rastového fondu DDS Tatra banky prejavili pravdepodobne negatívne - vo svojom rastovom fonde má viac ako pätinu akcií. Spoločnosť nezverejňuje priebežne aktuálne zhodnocovanie majetku. Ak si odkladáme mesačne na účet z niektorej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti tisícku mesačne, pri priemernom trojpercentnom zhodnotení vkladu by sme o 40 rokov mohli mať nasporených 970-tisíc.

Koľko vlani zarobili DDS-ky
Sporiteľňa Čistý výnos
(%)
DDS ING Tatry-Sympatia -1,6
DDS Tatra banky - vyvážený fond 2,22
DDS Tatra banky - rastový fond 3,51
DDS Winterthur 2,72
DDP Stabilita 4,72*
* hrubý výnos
Zdroj: hn

Koľko zarobili DSS-ky
 

Čistý výnos

Poplatok

Počet klientov

Hodnota majetku

DDS ING Tatry-Sympatia

-1,6

3,0

300 814

8,8

DDS Tatra banky - vyvážený fond

2,22

1,95

187 000

5,2

DDS Tatra banky - rastový fond

3,51

1,95

0,063

DDS Winterthur

2,72

2,3

133 722

2,54

DDP Stabilita

4,72*

Nezverejnili

140 400

?

Hrubý výnos
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 11:48