StoryEditor

Najvyšší súd Holandska pozastavil nakladanie s majetkom Yukos Finance B. V.

12.07.2005, 15:13
Holandský Najvyšší súd totiž vyhovel žiadosti hlavného akcionára Jukosu, firmy Group Menatep Ltd. registrovanej v Gibraltári. Táto firma požiadala o zmrazenie vlastníckych podielov Jukosu v Holandsku. O ten istý krok požiadalo pred niekoľkými dňami aj Ministerstvo spravodlivosti Ruskej federácie.

Ruská spoločnosť Jukos sa snaží ochrániť svoj majetok v Litve rafinériu Mazeiku Nafta. S jej akciami nemožno nakladať, pokiaľ to nedovolí Najvyšší súd Holandska. Píše dnes o tom ruský denník Vedomosti.
Holandský Najvyšší súd totiž vyhovel žiadosti hlavného akcionára Jukosu, firmy Group Menatep Ltd. registrovanej v Gibraltári. Táto firma požiadala o zmrazenie vlastníckych podielov Jukosu v Holandsku. O ten istý krok požiadalo pred niekoľkými dňami aj Ministerstvo spravodlivosti Ruskej federácie.
Jukos kupoval podiely v niektorých firmách cez 100-% dcérsku spoločnosť Yukos Finance B. V. Tá je registrovaná v Holandsku. Cez ňu Jukos kupoval nielen akcie Mazeiku Nafta, ale napríklad aj slovenského prepravcu ropy Transpetrol. Rozdiel medzi oboma žiadosťami je v tom, že ak by ruské úrady chceli niečo urobiť s podielmi Yukos Finance B. V., museli by dokazovať oprávnenosť svojich krokov pred Najvyšším súdom Holandska.
Tim Osborne, výkonný manažér Group Menatep, potvrdil, že pred mesiacom a pol či dvoma mesiacmi Najvyšší súd Holandska pozastavil nakladanie s aktívami firmy Yukos Finance B. V. Ak by ruská vláda chcela nakladať s akciami, musela by presvedčiť Najvyšší súd Holandska, že má na to právo.
Toto opatrenie nemusí byť v prospech Jukosu, pretože vďaka nemu si nemusí zachovať kontrolu nad litovským podnikom. Litovská vláda má predkupné právo na akcie rafinérie a môže ho využiť. Znamená to, že vydaním ďalších akcií podniku by mohla získať majoritu. Výhradné predkupné právo na kúpu akcií mal Jukos. Bolo však podmienené záväzkom dodávať do podniku ropu. Teraz tento záväzok nemôže dodržať a tým stráca predkupné právo na akcie.
"Rokujeme s Jukosom o tom, za akú cenu bude realizovať svoje predkupné právo. Na valnom zhromaždení nebudeme rokovať o vydávaní ďalších akcií," hovorí poradca litovského premiéra Saujulius Spečus. Nevylúčil, že vláda môže získať kontrolu nad Mazeiku Nafta.
Litovský podnik by chceli kúpiť ruské ropné spoločnosti Lukoil, TNK, kazašská štátne firma KazMunaiGaz, ruský plynárenský monopol Gazprom a jeho dcérska spoločnosť Gazprombank. Podľa podpredsedu predstavenstva Gazprombank Andreja Akimova, Mazeikiu Nafta je "príťažlivá pre Gazprom, ale aj pre iných klientov banky". Podľa názoru premiéra Litvy Algirdasa Brazauskasa, Gazprombank by mohol kúpiť od litovskej vlády 10 až 20 % akcií Mazeiku Nafta. Gazprom nerokuje o kúpe akcií osamotene, ale spolu s nemeckou Dresdner Bank.
Ako napísal denník Lietuvos rytas, citovaný agentúrou Interfax, vedúci moskovského zastúpenia Dresdner Bank Matthias Warnig pred niekoľkými mesiacmi navštívil ako člen delegácie Gazprombank, ktorá rokovala o kúpe akcií. The Wall Street Journal 26. apríla napísal, že podľa informácií tajných služieb, pred rokom 1990 pracoval v prospech nemeckej tajnej služby Stasi. Ten istý denník ešte 23. februára priniesol o informáciu, že podľa bývalých kolegov Warniga, ten v 80. rokoch minulého storočia pomáhal Vladimirovi Putinovi verbovať špiónov. V tom čase pôsobil Putin v Nemeckej demokratickej republike (NDR) ako agent KGB.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:37