StoryEditor

ING získala nielen Prvú DDP Tatry-Sympatia, ale aj DSS Sympatia-Pohoda

05.10.2005, 15:10
Autor:
TASRTASR
Finančná skupina ING by mala začiatkom budúceho roka získať Dôchodkovú správcovskú spoločnosť Sympatia-Pohoda. Ide o druhú transakciu takéhoto druhu, keďže 30. septembra ukončila akvizíciu Prvej doplnkovej dôchodkovej poisťovne Tatry-Sympatia.

Finančná skupina ING by mala začiatkom budúceho roka získať Dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS) Sympatia-Pohoda. Ide o druhú transakciu takéhoto druhu, keďže 30. septembra ukončila akvizíciu Prvej doplnkovej dôchodkovej poisťovne (DDP) Tatry-Sympatia. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval generálny riaditeľ ING SR Frans van der Ent.
Podľa predsedu predstavenstva DSS Sympatia-Pohoda Jozefa Grnáčika sa v súčasnosti pripravujú transakčné dokumenty a od budúceho roka by sa mala táto spoločnosť zlúčiť s ING DSS. "Môžeme povedať, že prebiehajú zásnuby a manželstvo by malo byť uzavreté začiatkom roka 2006," vyhlásil Grnáčik.
ING už v septembri uzatvorila akvizíciu Vzájomnej životnej poisťovne, a. s., ktorej kúpou od izraelskej finančnej skupiny TBIH získala 34-% podiel v DSS Sympatia-Pohoda. Od TBIH kúpila aj Prvú DDP Tatry-Sympatia. "Napriek tomu, že obe spoločnosti používali rovnakú distribučnú sieť a podobné sú aj ich názvy, akcionárska štruktúra bola úplne odlišná," vyhlásil Ent. Preto ING pred priamou kúpou zostávajúceho podielu v DSS Sympatia-Pohoda uprednostnila zlúčenie s ING DSS. Akcionárom DSS Sympatia-Pohoda ponúkla 15 % akcií v ING DSS s tým, že zostávajúci podiel by mal pripadnúť ING. Od budúceho roka by tak z dvoch DSS mala vzniknúť jedna.
Keďže nejde o priamu kúpu, hodnota transakcie sa podľa Enta dá vyčísliť iba v budúcnosti pri potenciálnom predaji. "Pri takýchto obchodoch býva zvykom, že majoritný akcionár uzavrie s minoritným opciu na odkúpenie akcií. K tomu by malo dôjsť aj v tomto prípade, kedy by mala byť uzavretá opcia na odkúpenie akcií v roku 2010," dodal Grnáčik.
ING si od týchto akvizícií sľubuje výrazné posilnenie svojej pozície na trhu. V súčasnosti má ING na trhu DSS podiel 8,7 % a Sympatia-Pohoda 3,7 %. "Našich klientov sa zlúčenie bezprostredne nedotkne. Ich účty prejdú do správy ING bez akéhokoľvek negatívneho efektu. Zefektívnenie činnosti by však malo priniesť postupné zníženie poplatkov za správu," vyhlásil Grnáčik.
Podobný efekt má priniesť aj prevzatie Prvej DDP Tatry-Sympatia. Vďaka nej sa počet klientov ING zdvojnásobil a presiahol pol milióna. K vyše 3 300 klientom ING DDP pribudne ďalších viac ako 330 000 klientov Prvej DDP Tatry-Sympatia a trhový podiel spoločnosti sa zo súčasných 0,4 % zvýši na vyše 44 %. Aj tu by mala akvizícia priniesť rozšírenie distribučnej siete a zníženie poplatkov.
Pri tejto transakcii nebude podľa Enta prvým krokom zlúčenie spoločností, ale transformácia Tatry-Sympatia z doplnkovej dôchodkovej poisťovne na doplnkovú dôchodkovú spoločnosť. Práve zákonom vyžadovaná transformácia na akciovú spoločnosť bola podľa generálneho riaditeľa Prvej DDP Tatra-Sympatia Michala Němca dôvodom, prečo začala skupina TBIH uvažovať o odchode zo slovenského trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:48