StoryEditor

Keď Fico "ide" s Dzurindom

27.11.2006, 23:00
Koalície, ktoré fungujú vo veľkej politike sa na komunálnej úrovni rozbíjajú. Vládne strany sa spájajú s opozičnými, pravicové so socialistami.

Expremiér Mikuláš Dzurinda spája vládnutie Roberta Fica s návratom tunelovania a ekonomickej mafie z 90. rokov. Ani to však nebráni tomu, aby sa v komunálnych voľbách Dzurindova SDKÚ a Ficov Smer spojili, napríklad v Kežmarku či v Nových Zámkoch.
Vedenie KDH dlhodobo odmieta spoluprácu s predsedom ĽS- HZDS Vladimíra Mečiara kvôli mocenským praktikám z rokov 1994- 1998. Napriek tomu regionálne organizácie kresťanských demokratov a HZDS idú do sobotňajších komunálok plece pri pleci, aspoň v Banskej Bystrici či Nových Zámkoch. Ideologické a osobnostné rozpory medzi pravicou a ľavicou, respektíve vládnou koalíciou a opozíciou, sa v malej politike stierajú.
"Situácia v regiónoch je iná. Vedenie strany do rozhodnutí štruktúr nezasahuje," prízvukuje podpredseda KDH Martin Fronc. Podobné argumenty ponúkajú aj ďalšie stranícke centrály. "Regionálne voľby nie sú o straníckej príslušnosti. Je to skôr o kandidátoch ako osobnostiach, ktoré by mohli byť zvolené," hovorí poslanec HZDS Ján Kovarčík. Jeho strana si v regiónoch veľmi dobre rozumie aj s SDKÚ -- regióny mali voľnú ruku, vysvetľuje Kovarčík.

Keď Fico "ide" s Dzurindom
Kandidát ľudovcov na primátora Prievidze Ján Bodnár tak môže počítať s podporou SDKÚ a KDH, v Stropkove zase HZDS podporuje kandidáta SDKÚ Jaroslava Prokopoviča. Na "neposlušnosť" HZDS narazil Smer v Stropkove. "Keďže odišli ku kandidátovi SDKÚ, nemali sme na výber," odôvodňuje spoluprácu s KDH člen Okresnej rady Smeru v Stropkove Michal Lipinský.
Aj Smer si však dokázal v regióne podať ruky s opozičnými stranami. V Kežmarku podporujú kandidáta SDKÚ na post primátora mesta Ľubomíra Mačka. "Tieto tri strany sú u nás najsilnejšie. Dohodli sme sa preto, že nebudeme brať ohľad na výsledky v parlamentných voľbách," tvrdí kežmarský okresný predseda za Smer Peter Gaži. Je presvedčený, že táto kombinácia pomôže mestu -- Smer je vo vláde, SDKÚ a KDH zas majú silné pozície v Prešovskom kraji.
Na protimaďarskú nôtu
Tzv. veľká slovenská koalícia sa po minuloročných voľbách do VÚC v Nitre opäť objavila v Nových Zámkoch. Proti kandidátom SMK, ktoré má v meste silnú podporu, sa spojili takmer všetky slovenské strany. "SMK má nesmierne disciplinovaných voličov. Je preto dôležité, aby sme my ostatní fungovali spolu," hovorí šéf miestneho zväzu SDKÚ Andrej Huršan. Koalícia postavila kandidáta na primátora Pavla Hudáka, ktorý má "kontrovať" súčasnému primátorovi Gejzovi Pischingerovi (nezávislý kandidát s podporou SMK).
Na prijatie podpory od SMK doplatila kandidátka Smeru na primátorku hlavného mesta Bratislavy Monika Flašíková-Beňová. Líder SNS Ján Slota ju odmietol podporiť. Odôvodnil to tým, že SNS nikdy nebude spolupracovať s predstaviteľmi SMK. Toto vyjadrenie sa však nepotvrdilo. V médiách sa nedávno objavili informácie, že v Tornali sa SNS a SMK postavili za spoločného kandidáta na primátora Ladislava Laxu.

Zmiešané koalície (poslanecké alebo primátorské):
Bratislava -- Smer-SD, ĽS-HZDS, SMK, SF, SZ
Banská Bystrica -- KDH, ĽS-HZDS, SDKÚ-DS
Nitra -- Smer-SD, KDH, SNS, SF, HZD
Levice -- ĽS-HZDS, SDKÚ-DS, SMK
Nové Zámky -- Smer-SD, SDKÚ-DS, ĽS-HZDS, KDH, SNS, SF
Stropkov -- Smer-SD a KDH kontra SDKÚ-DS a ĽS-HZDS
Kežmarok -- KDH, SDKÚ-DS, Smer-SD
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 23:00