StoryEditor

Plynová vojna nás neohrozí

28.12.2006, 23:00
Spor o ceny zemného plynu, ktorý tento týždeň vypukol medzi Ruskom a Bieloruskom, nás neohrozí. Zemný plyn z Ruska totiž dovážame cez ukrajinské siete.

Spor o ceny zemného plynu, ktorý tento týždeň vypukol medzi Ruskom a Bieloruskom, nás neohrozí. Zemný plyn z Ruska totiž dovážame cez ukrajinské siete. Bielorusi tvrdia, že zastavia dodávky do Európy, ak im Kremeľ zvýši cenu za tisíc kubíkov plynu na 200 dolárov.
Na možný druhý výpadok dodávok sa pripravuje celá Európa, hoci nečaká situáciu ako na začiatku roka, keď ruský Gazprom zastavil dodávky Ukrajine. Tu sa nakoniec na cene dohodli.
Cez Bielorusko dováža Európa len 20 percent z celkových dodávok plynu z Ruskej federácie. Gazprom pre každý prípad zvýšil zásoby pre západné štáty v Nemecku a Rakúsku a prisľúbil zvýšenie vývozu cez vlastný plynovod Jamal. Okrem toho je podľa svojho ministra palív a energetiky Jurija Bojka pripravená v prípade blokády zvýšiť vývoz cez svoje siete aj Ukrajina. "Môžeme ponúknuť pomoc európskym zákazníkom zvýšením tranzitu na akýkoľvek objem, ktorý by zabezpečil stabilné fungovanie našich susedov v Európskej únii," povedal Bojko.

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MMF o Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:48