StoryEditor

Fond sa chce zbaviť starých dlhov

Fond národného majetku včera vyhlásil ďalší tender na nákup svojich pohľadávok. Nie je vylúčené, že skončí rovnako neúspešne ako predchádzajúce. Ide o tender na nákup 16-miliardového balíka pohľadávok voči skoro 260 firmám. Na zozname dlžníkov sa nachádzajú spoločnosti ako Štúdio Koliba, Malokarpatský vinársky podnik či DMD holding.
Fond národného majetku včera vyhlásil tender na nákup 16-miliardového balíka pohľadávok voči skoro 260 firmám. Na zozname dlžníkov sa nachádzajú spoločnosti ako Štúdio Koliba, Malokarpatský vinársky podnik či DMD holding.
Koľko by za pohľadávky mohol fond dostať, je otázne. Predbežne sa k možnej výťažnosti tendra nechcel nikto vyjadrovať. Je však
pravdepodobné, že by mohol dostať asi také percento ako pred dvoma rokmi Slovenská konsolidačná. Spoločnosť Majetkový Holding od nej vtedy kúpila 42-miliardový balík pohľadávok za 863 miliónov korún. Znamená to iba za 2,85 percenta istiny (tá bola 30,266 miliardy korún).
Viac neúspešných pokusov
Fond sa už viackrát pokúšal odpredať svoje pohľadávky. Naposledy pre dvoma rokmi v hodnote jednej miliardy korún. Vtedy sa jeho šéf Jozef Kojda vyjadril, že horšia výťažnosť, ako sa podarila Slovenskej konsolidačnej, je pre fond neprijateľná. Aj teraz hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová konštatovala, že ak bude ponuka príliš malá, tender zrušia. Šéf inkasnej agentúry Kasolvenzia Michal Šoltés však predpokladá, že pôjde o nízke číslo. Konečnú cenu za pohľadávky môže podľa odborníkov ovplyvniť aj časová tieseň. Na podanie prihlášky do tendra majú totiž necelý mesiac. V takom krátkom čase pravdepodobne na súťaž nestihnú reagovať zahraničné spoločnosti, ktoré by mohli cenu zdvihnúť. Na tendri sa pravdepodobne zúčastní finančná skupina Penta, ktorá sa zúčastnila aj na výberových konaniach na predaj pohľadávok z portfólia Slovenskej konsolidačnej. HN to potvrdila hovorkyňa skupiny Andrea Straková.
Dlžníkmi aj firmy v konkurze
Fond chce predať celý balík pohľadávok jednému záujemcovi. "Pôvodne sme uvažovali aj o tom, že svoje pohľadávky predáme jednotlivo," skonštatovala Lesajová. Nakoniec prevládla obava, že v takom prípade by fond "zlé" pohľadávky nepredal. "Väčšina dlžníkov je totiž v konkurze," skonštatoval obchodník s cennými papiermi Rudolf Lachkovič. Takéto pohľadávky sa predávajú ťažšie, aj keď podľa advokáta Jána Mikuša to neznamená, že sa z firmy v konkurze nedá nič vyťažiť. V konkurze či v likvidácii je až štrnásť z dvadsiatich najväčších dlžníkov. "Do zoznamu sú zaradené aj spoločnosti, ktoré sú predmetom súdneho sporu. Vyradili sme však tie, ktoré sú v exekúcii," hovorí Lesajová.
V likvidácii a zároveň aj v konkurze je napríklad druhý najväčší dlžník SPX Trading, ktorý vznikol premenovaním holdingu Sipox Jozefa Majského a zlúčením so spoločnosťou Lisovňa. Pred piatimi rokmi sa SPX zlúčil aj s Druhou obchodnou spoločnosťou (v pozadí ktorej bol Vladimír Poór), ktorá doprivatizovala ťažiarsku spoločnosť Nafta v Gbeloch. Fondu dlhuje takmer 840 miliónov korún.
Viac ako tristo miliónov dlhuje aj ďalšia spoločnosť v likvidácii - spoločnosť s ručením obmedzeným V.K.F. V roku 1994 sprivatizovala nadpolovičný podiel v spoločnosti Kafiléria Drienov. Tá vznikla transformáciou štátneho podniku Asanačný kafilerický podnik. Kafiléria Drienov je v likvidácii a likvidátor má zhodné priezvisko a býva na rovnakej adrese ako jej privatizér.
Čas na záchranu
"Pohľadávky fondu vznikli väčšinou z veľkej privatizácie alebo z rôznych nesplatených investičných záväzkov," konštatuje Lachkovič. Dodáva pritom, že v čase, keď tieto záväzky vznikali, nebolo ich krytie dostatočne legislatívne ošetrené. "Za záväzky starých subjektov nové spoločnosti, vzniknuté napríklad rozdelením, neručili," dodáva. Podľa neho v mnohých prípadoch si privatizéri vybrali z podnikov ich cennú časť a zvyšok nechali skrachovať.
Na tendri sa nemôže zúčastniť dlžník ani s ním spätá osoba. "Ak by však splatil svoj dlh ešte pred uzatvorením zmluvy, jeho záväzok z balíka vyradíme," skonštatovala Lesajová.

Desať najväčších dlžníkov FNM 
Dlžník

Suma (v mil. Sk)

Predmet dlžoby

Východomäso

844,5

Mäso-východ, v konkurze
SPX Trading

839,5

Záväzky skupiny Sipox  
Pratex-KKP

693,5

Pratex Čadca, v likv a v konkurze
Solivary

623,6

Investícia štátnej akciovej spoločnosti
Union Želba

590,3

Želba, v konkurze
ZPA Prešov

584,3

Zpa Dukla Prešov
V.K.F.

306,8

Kafiléria Drienov, v likvidácii
Vizop

277,3

Mäsový priemysel Prešov
Elsvit

264,3

Elektrosvit Nové Zámky, v konkurze
Fatra Trading

238,9

Fatra, v konkurze
Zdroj: HN

Dlžníci Fondu národného majetku
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:39